Koliku kaznu ćete platiti ako nemate zimsku opremu | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

Koliku kaznu ćete platiti ako nemate zimsku opremu

Izvor: Glas Srpske | Datum:01.11.2023.

 

BANjALUKA - Zimska oprema od danas do 1. aprila je obavezna za sva vozila u Republici Srpskoj i FBiH, bez obzira na vremenske uslove, a za njeno neposjedovanje predviđene su kazne.
 
Izuzetak su motocikli L kategorije i traktori T i C kategorije.

Prema važećem pravilniku, zimska oprema obuhvata pneumatike za zimsku upotrebu na svim točkovima vozila ili pneumatike za zimsku upotrebu na pogonskim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije spremne za postavljanje na najmanje dva pogonska točka.

Pod zimskom opremom smatraju se i pneumatici za ljetnu upotrebu na svim točkovima sa određenom dubinom profila i lancima za snijeg, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije spremne za postavljanje na najmanje dva pogonska točka.

Vreća pijeska i lopata za teretna vozila više nisu potrebni.

Prema članu 203. stav 1. Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima propisane su sljedeće prekršajne i novčane kazne za vozače koji u periodu od 1. novembra 2023. do 1. aprila 2024. ne budu imali obaveznu opremu:

40 KM za vozača, kažnjivo po članu 238. st. (1) tačke 38.

500 KM za preduzeće ili drugo pravno lice kažnjivo po članu 234. stav (1) tačke 22.

500 KM za fizičko lice koje samostalno obavlja djelatnost prevoza po članu 234. stav (2) u vezi stava (1) tačke 22, gore navedenog zakona.

BIHAMK napominje da se pored novčanih sankcija, mogu preduzeti i sljedeće mjere u slučaju ukazane potrebe, i to:

-u skladu sa odredbama člana 170. istog zakona na određenom putu ili dijelu puta, u određene dane ili u određenom vremenskom periodu, mogu se propisati zabrane ili ograničenja saobraćaja za sve ili pojedine vrste vozila, ograničiti brzina kretanja vozila, ako su te zabrane ili ograničenja neophodni radi sprečavanja ili uklanjanja opasnosti za učesnike u saobraćaju, ili ako su u pitanju razlozi za nesmetani saobraćaj, odnosno ako se može opravdano očekivati da će saobraćaj biti posebno gust ili otežan,

-odredbama člana 228. istog zakona, između ostalog, propisano je da će ovlašteno lice ako zatekne vozilo koje se kreće bez zimske opreme na dijelu puta i u vrijeme kad je zimska oprema obavezna, narediti vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i otkloni neispravnost, ili da vozilo odveze do određenog mjesta gdje može da otkloni neispravnost, odnosno da vozilom nastavi kretanje na putu na kojem je kretanje te vrste vozila dozvoljeno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu, u suprotnom, ovlašteno lice isključit će vozilo iz saobraćaja i oduzeti potvrdu o registraciji vozila.


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: