SLIJEDI IZGRADNJA KONGRESNOG CENTRA U TREBINJU | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

SLIJEDI IZGRADNJA KONGRESNOG CENTRA U TREBINJU

Autor: Novinar Herceg | Izvor: SRNA | Foto: google | Datum:05.03.2024.

Trebinje je na putu je da postane centar kongresnog turizma, zahvaljujući brojnim manifestacijama, kongresima i naučnim skupovima koji se održavaju u ovom gradu, pa je u planu i izgradnja novog kongresnog centra za čije idejno rješenje je preduzeće "Elektroprivreda Republike Srpske"/ERS/ već raspisala konkurs.

Generalni direktor ERS-a Luka Petrović istakao je da bi gradnja kongresnog centra trebalo da počne u 2025. ili 2026. godini, te izrazio uvjerenje da će izabrano rješenje biti predstavljeno javnosti tokom Samita energetike u Trebinju koji počinje 20. marta.

"Konkurs je otvoren do 7. marta i nakon izbora najboljeg rješenja, koje će ocijeniti komisija sa dekanima arhitektonskih fakulteta iz regiona, slijedi izrada projektne dokumentacije", najavio je Petrović.

Kongresni centar sa pratećim sadržajima trebalo bi da bude izgrađen u zoni Novog Trebinja, na potezu Dražin do-Gomiljani-Duži, naveli su iz firme SET.

Direktor SET-a Aleksandar Branković istakao je da je Samit energetike i vijesnik dolaska turističke sezone u Trebinju, navodeći da su u to vrijeme smještajni kapaciteti u gradu maksimalno popunjeni i da se traži mjesto više.

"Zato je i važna incijativa za gradnju kongresnog centra koji bi zadovoljio potrebe ovako velikog i važnog skupa", rekao je Branković.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da su već prošle godine za vrijeme trajanja Samita energetike konstatovali da postoji realna potreba za gradnjom kongresnog kompleksa jer su potrebe prevazišle postojeće kapacitete.

"Mi u Kulturnom centru imamo salu sa oko 300 mjesta, a Samit je imao 900 učesnika. Ove godine najavljeno je oko 1.000 učesnika, što znači da su potrebe sve veće. Zato smo u saradnji sa `Elektroprivredom` i Vladom Republike Srpske ušli u tu priču, da se raspiše konkurs za gradnju budućeg kongresnog centra", pojasnio je Ćurić.


Peti Samit energetike u Trebinje od 20. do 22. marta okupiće, kako se očekuje, 1.000 učesnika, što potvrđuje uzlazni trend skupa koji traje iz godine u godinu.

Svakako, najeminentniji i najposjećeniji skup ovog tipa u godišnjem kalendaru dešavanja je Samit energetike koji se u Trebinju održava od 2020. godine i ovog proljeća bilježi mali jubilej – pola decenije uspješnog rada, naveli su iz firme SET.

Iz SET-a su istakli da je Samit energetike jedan od najprepoznatljivijih skupova u ovom dijelu Evrope, koji iz godine u godinu okuplja sve više stručnjaka i poslovnih ljudi iz oblasti energetike, a održava se u Kulturnom centru u Trebinju, čija sala sa oko 300 mjesta odavno ne zadovoljava potrebe ovog, ali i drugih sličnih poslovnih i stručnih okupljanja kojima je Trebinje domaćin.

Trebinje se, uz kongresni turizam koji je sve aktuelniji, odavno potvrdilo i kao popularan centar vjerskog, tranzitnog i vinskog turizma.

Samit energetike u Trebinju ove godine će biti održan od 20. do 22. marta pod sloganom "Energetska povezanost zapadnog Balkana", a osim te teme na sedam odvojenih panela i tri razgovora "jedan na jedan", biće razmijenjena mišljenja stručnjaka iz oblasti "zelene" energije, obnovljivih izvora, prenosnih sistema, proizvodnje i tržišta energije.

Generalni sponzor je "Elnos grupa" iz Banjaluke, a pokrovitelji Ministarstvo energetike i rudarstva i Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske, te Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: