Završnica u vezi s najnižom platom u Srpskoj: Minimalac 410 KM? | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

Završnica u vezi s najnižom platom u Srpskoj: Minimalac 410 KM?

Izvor: Nezavisne novine | Datum:25.12.2017.

Minimalna plata u Republici Srpskoj za 2018. godinu biće uvećana i najvjerovatnije će iznositi 410 KM.

Ovo je potvrdio Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

„Mi smo na pregovorima socijalnih partnera prihvatili taj iznos od 410 KM, ali uz uslov da naša interna skupština to i usvoji, to jest da da saglasnost“, kazao je Škrebić.

Na odluku Skupštine, za razliku od svih dosadašnjih pregovora, neće se morati puno čekati jer je ona zakazana za danas u podne.

Inače, trenutna najniža plata je 395 KM, a koplja su se lomila oko iznosa povećanja.

Unija udruženja poslodavaca je predlagala povećanje na 405 KM, dok su iz Saveza sindikata Republike Srpske tražili da to bude 50 odsto od prosječne plate u Srpskoj, što bi bilo 418 KM.

U prethodnom periodu i jedni i drugi su više puta ponovili da ni za pedalj neće odstupiti od svojih stavova, ali s obzirom na to da je kraj godine blizu i da vremena za pregovore nema ovakvo kompromisno rješenje je možda i očekivano.

Zadnji sastanak Ekonomsko-socijalnog savjeta RS za ovu godinu zakazan je za 26. decembar, i ostalo je još da se socijalni partneri pokušaju dogovoriti o dvije odredbe opšteg kolektivnog ugovora, kako bi isti konačno bio i donesen.


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: