Detalji akcije: OBA dala informacije o lokaciji, Gačić se nije htio predati | Herceg Televizija Trebinje

Hronika

Detalji akcije: OBA dala informacije o lokaciji, Gačić se nije htio predati

Izvor: RTRS/top portal | Datum:12.02.2019.

Najtraženiji bjegunac u BiH Edin Gačić, osumnjičen za dvostruko ubistvo u posljednjih osam dana, ubijen je poslijepodne u širem području Kantona Sarajevo.

Likvidirali su ga sarajevski specijalci. U razmjeni vatre jedan specijalac MUP-a Kantona Sarajevo lakše je povrijeđen.

Višestruki ubica skrivao se u mjestu Košćan nadomak Hadžića, bar tu ga je još sinoć locirala policija. Nakon što su ga specijalne jedinice okružile, Gačić je otvorio rafalnu paljbu. Jedan hitac je okrznuo specijalca kojem je odmah ukazana pomoć, i kako nam je rečeno, ne radi se o ozbiljnoj povredi. U uzvratnoj vatri Gačić je likvidiran. Cijelo ovo područje, trenutno je blokirano. Policija ne dozvoljava prilaz mjestu ubistva. U toku je uviđaj.

Serijski ubica Edin Gačić više nije bezbjednosna prijetnja po građane Kantona Sarajevo i cijele BiH. Masovna potraga u kojoj je učestvovalo više od 1.200 policajaca trajala je osam dana još od brutalnog ubistva lokalnog trgovca Sauda Sultanića u Podorašcu kod Konjica.

No intenzivirana je nakon likvidacije pripadnika Federalne uprave policije Mahira Begića u Suhodolu kod Tarčina.

Informaciju o lokaciji Gačića, koju je sinoć od Obavještajne agencije dobio policijski operativni štab ispostavila se tačnom – naselje Košćan kod Hadžića. Sačinjen je operativni plan, čija realizacija je počela u jutarnjim satima.

Policijski komesar MUP-a KS Mevludin Halilović, u vanrednom obraćanju nakon likvidacije Gačića, rekao je da je akcija počela rano jutros na području Hadžića i da su u njoj učestvovali pripadnici Federalne uprave policije, specijalne jedinice policije i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Pregledi i pretresi vršeni su na području između Hadžića i Kiseljaka, a u poslijepodnevnim časovima pronađen je ključni trag koji je na kraju doveo do ubice.

Halilović je istakao da Gačić nije želio da se preda, uprkos pozivima policije.

- Došlo je do upotrebe vatrenog oružja pripadnika policije i Gačića i on je onda ubijen - naveo je on.

U razmjeni vatre lakše je ranjen jedan specijalac MUP-a Kantona Sarajevo. Na mjestu okršaja, ukazana mu je ljekarska pomoć i on je nastavio sa svojim policijskim obavezama.

Uviđaj koji je u toku, kao i operativne aktivnosti trebalo bi da utvrde da li je ubijeni ubica, tokom višednevnog skrivanja imao i pomagača.

Nezvanično, kod njega je pronađen i službeni pištolj ubijenog policajca Mahira Begića. Policija još ne saopštava u kakvom stanju je likvidirani serijski ubica zatečen. U prvoj reakciji zahvalnost upućuju građanima na strpljenju i na saradnji. 

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica izrazio je zadovoljstvo uspješno okončanom policijskom potragom za za višestrukim ubicom Edinom Gačićem.


Premijer Edin Forto je kazao da je blizu 1.200 policajaca pod koordinacijom FUP-a, MUP-a KS i Tužilaštva KS radilo na pronalasku ubice. On se zahvalio svim policajcima iz drugih kantona koji su pružili podršku.
„Svi smo bili zajedno s jednim ciljem. Vlada je bila u stalnom zasjedanju s ciljem da osiguramo sigurnost građana. Zahvaljujem se svim policajcima koji su učestvovali i građanima koji su zadržali mirnoću, nastavili sa svojim životima kako smo ih zamolili. Raspisana je nagrada za informaciju koja bi vodila do hvatanja bjegunca. Sačekaćemo policijski izvještaj i odlučiti da li će biti uplaćena nagrada za neku informaciju koja je vodila ka ovom rezultatu. Ako ne bude, ta sredstva će biti raspoređena vezano za ovaj slučaj“, kazao je Forto.

Ministar MUP-a KS Admir Katica je kazao da Edin Gačić više nije sigurnosna prijetnja.

„Želim se sjetiti porodice preminulog Sultanića u Konjicu i našeg policajca.
Hvala svima koji su davali informacije. Vlada je danonoćno zasjedala, hvala svima koji su imali povjerenja i dali nam podršku hrabrim policijskim službenicima cijele BiH. Želim se zahvaliti FUP-u, OSA-e i SIPA-e koji su život i sigurnost građana činili normalnim“, kazao je Katica.

On je istakao da je ovo bila najmasnovnija potraga u BiH.

„Urodila je plodom jer smo svi zaboravili na naše nadležnosti, predali se srcem i dušom u ovo. I presretan sam da smo završili.“

Komesar Halilović je kazao da je nakon tragičnog događaja istragu vodilo Kantonalno tužilaštvo, a postupajuća agencija je bila MUP KS.

„Mi smo podnijeli izvještaj 10. februara protiv osobe koja je izvršila ubistvo i na osnovu dokaza koje smo pronašli i uporedili, imali smo sa spekta policijskog rada rasvjetljeno krivično djelo. Zajedno smo formirali štab i uključili više agencija u potragu za osobom za koje je postojalo dovoljno dokaza za navedena dva ubistva.
Bilo je mnogo informacija o kretanju osobe, ali moram reći da je sinoć informacija OBA-e koja je podijeljena s rukovodiocima policijskih agencija rezultirala sačinjavanjem plana“, rekao je Halilović.

On je istakao da se jutros krenulo se u realizaciju na čelu s pripadnicima FUP-a, specijalnom jedinicom i MUP-a KS.

„Krenulo se u pregled i pretres na prostoru između Hadžića i Kiseljaka. U poslijepodnevnim satima su došli do traga koji je na kraju doveo do izvršioca ubistava. Nije se htio predati na pozive policajaca i došlo je do upotrebe vatrenog oružja pripadnika policije čime je ubijen. U razmjeni vatre lakše je povrijeđen pripadnik MUP-a KS i on je van životne opasnosti. U toku je uviđaj“, izjavio je Halilović.

Kategorija: Hronika

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: