Aktivno još desetak požara: Vatra u bukovoj šumi na Viduši | Herceg Televizija Trebinje

Hronika

Aktivno još desetak požara: Vatra u bukovoj šumi na Viduši

Izvor: RTRS | Foto: RTRS | Datum:03.04.2019.

Na području Hercegovine aktivno je desetak manjih i većih šumskih požara. U prethodnih petnaest dana opožarena je velika površina, a od juče je vatra ušla i u bukovu šumu na planini Viduši.
 

Najveća požarna linija je na području Ljubinja, na dva veća lokaliteta. Jutros su na teren izišle sve ekipe, kako bi dijelom iskontrolisali kretanje vatre.

- Najviše je ugrožena Viduša. Vatra je ušla u visoku šumu, a lijevi krak se kreće prema Brezovim Dolima, i kućama Tasovaca i Lečića. Na potezu Ivica-Žabica-Kruševica, aktivan je požar od juče, i nigdje ne ugrožava kuće - kaže Miodrag Ilić, komandir Vatrogasne jedinice Ljubinje.

Neuobičajeno veliki proljećni požari izazvani su paljenjem korova i čišćenjem imanja. Samo na području Trebinja, od početka godine, vatrogasci su intervenisali na više od pedeset manjih i većih požara u niskom rastinju i šumi. Vatrogasci kažu da je polovičan broj vlasnika imanja, u blizini grada, koji sami pale, i koji pozovu vatrogasne ekipe da pomognu u kontrolisanju vatre. Iz ruralnih područja nisu imali poziva, osim ako se vatra otme kontroli.

- Ako ne mogu sami, treba da pozovu nas i mi ćemo besplatno pomoći. I kada se sve završi da iskontrolišu požarište i počiste. Požar na Trebinjskim brdima juče je ugašen, ali ako se i aktivira, s obzirom na težak teren, mi ne možemo mnogo učiniti - istakao je Neđo Ćuk, zamjenik komandira Terirtorijalne vatrogasne jedinice Trebinje. 

Iz Centra za gazdovanje kršem saopštili su da je od početka godine, bez površina u trenutno aktivnim požarima, izgorjelo oko sedamsto hektara šume i niskog rastinja.

- Ljudska nepažnja i nemar su osnovni faktor uzrok požara na otvorenom. Zamislite šta bi imali u avgustu i septembru, kada imamo ovoliku površinu u martu - upozorava Branko Tasovac, direktor Centra za gazdovanje kršem JP Šume Srpske. 

Na području drugih opština u Hercegovini aktivno je nekoliko požara. Za sada, prema informacijama iz vatrogasnioh jedinica, nigdje ne ugrožavaju kuće i imovinu mještana.


Kategorija: Hronika

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: