Akademik Milorad Ekmečić sahranjen u Aleji zaslužnih građana | Herceg Televizija Trebinje

Hronika

Akademik Milorad Ekmečić sahranjen u Aleji zaslužnih građana

Izvor: Srna | Datum:02.09.2015.

Akademik Milorada Ekmečić sahranjen je danas na Novom groblju u Beogradu, u Aleji zaslužnih građana, u prisustvu porodice, akademika, poštovalaca i predstavnika vlada Republike Srpske i Srbije.

20150902175240_323594
Sahrani su u ime Republike Srpske prisustvovali ministar prosvjete i kulture Dane Malešević i ministar nauke i tehnologije Jasmin Komić, kao i direktor Sekretarijata za vjere Dragan Davidović, te direktor Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović, a u ime Srbije ministar pravde Nikola Selaković.

Od jednog od najvećih srpskih istoričara oprostili su se predsjednici akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske i Srbije Rajko Kuzmanović i Vladimir Kostić, koji su istakli značaj Ekmečićevog djela za srpsku istoriju.

Kuzmanović je istakao da se o lošem čovjeku uvijek može reći previše, a o dobrom premalo, ali da je Ekmečić bio dobar čovjek, koji je mudrošću i pameću doprinosio srpskoj istoriji. Kostić je istakao značaj Ekmečićevog doprinosa radu Srpske akedemije nauka i umetnosti.

Od Ekmečića se oprostio i istoričar Ljubodrag Dimić, koji je istakao da je poslije Ekmečića ostala velika praznina u nauci.

Sahrani, koja je obavljena poslije opijela, prisustvovali su i bivši funkcioneri Republike Srpske Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik, kao i generalni sekretar ANURS-a Dragoljub Mirjanić.

Prethodno je u Skupštini grada Beograda održana komemoracija, na kojoj je govorio ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić.

Akademik Milorad Ekmečić preminuo je 29. avgusta u Beogradu u 88. godini.
Rođen je 1928. u Prebilovcima u opštini Čapljina.

Opštu istoriju diplomirao je u Zagrebu 1952. godine, a doktorsku disertaciju „Ustanak u Bosni 1875-1878. godine“ odbranio je u Zagrebu 1958. godine.

Nakon specijalizacije u Prinstonu nastavio je da radi na Filozofskom fakultetu u Sarajevu do izbijanja rata 1992. godine. Bio je član Akademije nauka i umjetnosti BiH od 1973. godine, a Srpske akademije nauka i umjetnosti od 1978. godine.

Bio je dopisni član i Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, kao i član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske.

Tadašnji predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović ga je 2010. godine odlikovao Ordenom časti sa zlatnim zracima, a dobitnik je Kočićeve nagrade i Ordena Svetog Save.


Kategorija: Hronika

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: