Termoelektrana Gacko radi(la) bez filtera, dozvoljena emisija prašine dostiže maksimalne iznose | Herceg Televizija Trebinje

Hronika

Termoelektrana Gacko radi(la) bez filtera, dozvoljena emisija prašine dostiže maksimalne iznose

Izvor: Herceg TV | Foto: Herceg TV | Datum:27.10.2015.

U Gacku se ovih dana diše teže nego obično. Dozvoljena emisija prašine koja je produkt sagorijevanja  uglja u kotlu po međunarodnim standardima i direktivi  EU je 100 miligrama po normalnom metru kubnom, za TE Gacko, dok je za druge termoelektrane u regionu od 20 do 50 miligrama po normalnom metru kubnom, ovih dana ona vrtoglavo raste i dostiže maksimalne iznose.  

Da ne bi došlo do gašenja Termolelektrane poslednjih nekoliko dana isključuju se filteri  a kompletan pepeo kao   produkt sagorijevanja u kotlu izlazi na dimnjak.

Naime u poslednjih petnaestak do dvadeset dana došlo je do otežanog transporta pepela na dijelu transportne trase od otpremne stanice pepela do Silosa gdje se pepeo odlaže.  Problem  transporta pepela je nastupio na dionici transportne trase do Silosa gdje se pepeo transportuje pneumatski  sa tri cjevovoda.  Prema našim informacijama cjevovodi se začepljaju na kompletnoj trasi i radnici na ovom sistemu pokušavaju da odštopaju cjevovode i uspostave normalan transport do silosa. Prilikom odštopavanja cjevovodi se rastavljaju na više mjesta a pepeo prazni po krugu Termoelektrane.

Kako saznaje  Herceg  RTV  do problema je došlo zbog povećane specifične težine pepela i krupnijih čestica. Usled loše kalorične vrijednosti uglja  sa sadašnjeg  kopa  koji se ne miješa sa kvalitetnijim jer ga nema, prilikom sagorijevanja ostaje dosta pepela  koji je nepovoljan  za pneumatski  transport.

Na sistemu otpreme pepela 2011-12 je ugrađena nova oprema  za pneumatski transport pepela i on je funkcionisao bez problema  bez obzira na količinu pepela, specifičnu težinu i granulometrijski sastav. Kapacitet novog postrojenja je 100 tona po satu rada,  a nezvanično saznajemo  da trenutno stanje nije ni blizu projektovanog.  Što se tiče cijevnog transporta od otpremne stanice pepela do Silosa korištena  tehnologija je  među savremenijim u svijetu.

Kako i zašto je nastao problem  nijesmo uspjeli dobiti odgovor od nadležnih iz ovog preduzeća.  Odgovor na pitanje koliko je ugroženo njihovo zdravlje, građani Gacka koji su stali pred našu kameru  kažu ne dobijaju godinama.


Herceg RTV


Kategorija: Hronika

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: