Trebinjac sa 60.668 KM duga za saobraćajne kazne neslavni rekorder u Srpskoj | Herceg Televizija Trebinje

Hronika

Trebinjac sa 60.668 KM duga za saobraćajne kazne neslavni rekorder u Srpskoj

Izvor: Hercegovina Pres | Foto: Hercegovina Pres | Datum:17.01.2020.

Nesavjesni vozači u BiH, koji svakodnevno ugrožavaju svoj ali i živote drugih učesnika u saobraćaju, nakalemili su dug od skoro 70 miliona maraka na osnovu neplaćenih kazni.

 

 

Da se ukupna dugovanja po osnovu neplaćenih saobraćajnih kazni povećavaju iz godine u godinu pokazuju podaci Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH,  prema kojima su vozači u BiH u martu prošle godine bili dužni 63.660.710 KM, dok je ukupni dug sada dostigao 69.625.443 marke.

– Apsolutni rekorder u Srpskoj i dalje je Trebinjac sa 60.668 KM kazne, dok rame uz rame sa njim stoji Modričanin koji duguje 572 marke manje – pokazuju podaci IDDEEA.

Statistika svjedoči i da vozači u FBiH za saobraćajne kazne duguju gotovo dvostruko više od onih iz Srpske. Neslavni rekorder u FBiH je Sarajlija koji duguje 145.534 KM. Najveći dug za neplaćene kazne u Brčko distriktu dostigao je 77.360 KM.

Kako su naveli u IDDEEA, najčešći prekršaji su prekoračenje brzine, nekorišćenje sigurnosnog pojasa i vožnja neispravnog vozila, a vozači često “zaboravljaju” da upale svjetla i nepropisno parkiraju vozila.

Član Savjeta za bezbjednost saobraćaja grada Banjaluka Milenko Jaćimović smatra da visoke kazne nisu rješenje za bahate vozače jer se, kako tvrdi, samo povećava stepen nenaplativosti i korupcije.

Prema njegovim riječima, neslavni rekorderi su našli rupu u zakonu, koju zloupotrebljavaju zbog čega bi trebalo mijenjati propise.

– Postavlja se pitanje zašto takvima do sada nije poništena vozačka dozvola i slično – istakao je Jaćimović za “Glas Srpske” i dodao da samo povećanje kazni nije riješilo probleme ni u jednoj zemlji.

Osim, kako kaže, “udarca po džepu”, nadležni bi trebalo da urade još mnogo toga kako bi se probudila svijest vozača, između ostalog, uvođenjem blokade brzine na vozilu, kao što je slučaj u mnogim zemljama širom svijeta, a neophodna je i edukacija, preventiva i naučnoistraživački rad u oblasti bezbjednosti saobraćaja. Dodao je da nauka mora da pronađe odgovor na pitanje zbog čega raste broj vozača koji za volan sjedaju pod dejstvom alkohola, ne poštuju ograničenja brzine i to ponavljaju, kao i na koje načine se može uticati da se to smanji.

– Saobraćajne propise najmanje poštuju vozači između 25 i 30 godina, dok su početnici na šestom mjestu po pitanju saobraćajnih nezgoda – rekao je Jaćimović.

 

Dugovanja po osnovu neplaćenih kazni (u KM)

Republika Srpska      22.963.412

Federacija BiH         43.567.916

Brčko distrikt            3.094.115

 

Najveća dugovanja vozača u Srpskoj (u KM)

 

GRAD                 IZNOS

Trebinje            60.668

Modriča            60.096

Srbac                49.050

Doboj                 46.720

Prijedor           40.360

 

Najveća dugovanja vozača u FBiH (u KM)

 

GRAD                               IZNOS

Sarajevo Stari Grad        145.534

Maglaj                             63.638

Živinice                        54.301

Hadžići                            50.476

Gradačac                         43.926
Kategorija: Hronika

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: