Trebinjac i Konavljanin dilali kokain i spid | Herceg Televizija Trebinje

Hronika

Trebinjac i Konavljanin dilali kokain i spid

Izvor: Dubrovački vijesnik | Datum:29.01.2020.

Inspektori Odjela kriminaliteta droga Policijske uprave dubrovačko- neretvanske u saradnji i koordinaciji sa dubrovačkim Općinskim državnim odvjetništvom te Upravom kriminalističke policije, PNUSKOK-om i kolegama iz MUP Republike Srpske i Upravom za organizovani i teški kriminal iz Banja Luke dovršili su višemjesečno kriminalističko istraživanje o krijumčarenju opojnih droga na području krajnjeg juga Hrvatske. Kao rezultat tog istraživanja uhapšeno je ukupno 12 muškaraca starosti od 21 do 48 godina, a među uhapšenima je i dvoje državljana Bosne i Hercegovine.

– Zapravo, riječ je o tri odvojene kriminalne grupe koje su preprodavale kokain i amfetamin nakon što su na teritoriju Hrvatske prenešeni sa područja BiH te  prodavani na području Dubrovnika, Pelješca, Mokošice i Župe dubrovačke- rekao je šeg Službe kriminalističke policije Zoran Tikvica dok je šef Odjeljenja za droge Hrvoje Neusidl rekao kako je pretragom njihovih domova i automobila pronađeno je 1,7 kg amfetamina, 110 grama kokaina, dvije precizne vage, dva uređaja za vakumiranje, dva pištoljska streljiva i određena količina novca ostvarena kaznenim djelom.

Petorica osumnjičenika su tokom proteklih nekoliko mjeseci uz kaznene prijave predati pritvorskom nadzorniku ove Policijske uprave, te je svoj petorici određen istražni zatvor, dok su dvojica uhapšena tokom posljednja dva dana te se već danas očekuje i njihovo privođenje, dok su preostala petorica osumnjičenih kazneno prijavljeni u redovnoj zakonskoj proceduri, što znači da će okončanje pravosudnog postupka čekati na slobodi.

Istražni zatvor u trajanju do 30 dana određen za bosanskohercegovačkog državljanina Velibora A. (44) zvanog Beko iz Trebinja i hrvatskog državljanina, mlađeg punoljetnika N.B. (20) iz Konavala. Potvrđen nam je i podatak kako se sumnja da je Trebinjac drogu pješice prenio sa područja susjedne BiH do Dubrovnika. Pronađeni narkotici na tržištu dostižu vrijednost veću od ukupno 300 hiljada kuna, odnosno više od 40 hiljada evra! Kako smo doznali, pretragom vozila Velibora A. pronađeno je 110 grama kokaina. Pretragom kuće drugog osumnjičenog, kod kojeg je inače prvoosumnjičeni državljanin BiH živio kao podstanar ali bez zakonske prijave boravišta nadležnim državnim tijelima, pronašla više od 1,650 kg amfetamina spid te digitalnu vagu i uređaj za vakumiranje PVC- vrećica u koje je droga pakovana.

Stručnjaci za narkotike ističu da je vrijednost kokaina oko 82.500 kuna te da tako velika količina te droge nikako ne može biti isključivo za ličnu upotrebu, kao što ne stoji ni moguća obrana da je više od kilogram ipo spida, vrijednog skoro 220 hiljada kuna, namijenjeno za ličnu upotrebu.

Međutim, iz PU dubrovačko- neretvanske naglašeno nam je kako opsežna kriminalistička istraga još uvijek traje te se stoga u javnost ne može ići s preostalim, do sada utvrđenim rezultatima dosadašnjeg toka istrage. Od kolega iz susjedne BiH smo doznali kako je u proljeće 2013. godine Beko, tada 38-godišnjak, zajedno sa starijim, tada 40-godišnjim bratom Bogdanom A. uhapšen dok su se sa ličnim vozilom opel kadet BiH-registracija u vlasništvu starijeg brata u kojem se nalazilo oko 45 kg marihuane, kretali lokalnim putem od Ljubinja prema Stocu. Mlađi brat koji je početkom januara uhapšen u Dubrovniku, ljeta prošle godine se sumnjičio za učestvovanje u trgovini 19,8kg skanka zaplijenjenog u akciji „Kanader“ organizovanoj od strane MUP BiH.

Doznali smo kako pravosudna istraga treba utvrditi je li u Čilipima pronađena marihuana vlasništvo Konavljanina ili Trebinjca, a doznali smo i kako akcija krim-inspektora PU dubrovačko- neretvanske još nije okončana te da će javnost više detalja doznati tek po njenom završetku.

Zbog rezultata ove akcije načelnik PU dubrovačko- neretvanske Ivan Pavličević pohvalio je svoje kolege.


Kategorija: Hronika

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: