Pretučeni Fočak u strahu nakon sudske odluke | Herceg Televizija Trebinje

Hronika

Pretučeni Fočak u strahu nakon sudske odluke

Izvor: Glas Srpske | Foto: Glas Srpske | Datum:04.02.2020.

FOČA - Milan Jokanović (34) iz Foče, koji se još oporavlja od posljedica povreda koje su mu, kako tvrdi, nanijeli braća Veljko (25), Stojan (36) i Mitar (34) Blagojević iz Foče, ogorčen je na rad Osnovnog suda u Foči zbog čije odluke dva mjeseca živi u strahu.

- Sud je donio odluku da oni koji su me pretukli mogu da slobodno šetaju, a za mnogo manja djela se određuje pritvor. Ne želim ni sa kim da ulazim u sukob, ali se bojim za život i porodicu  - kazao je Jokanović.

Najviše zamjera sudu u Foči jer nije sagledao cijelu situaciju i donio pravičnu odluku.

- Skoro dva mjeseca od premlaćivanja imam posljedice i stalno strahujem od ponovnog napada - rekao je Jokanović.

Braća Blagojević, poznatiji kao Braća Dalton, pretukli su Jokanovića 11. decembra 2019. godine, nakon čega je smješten u šok-sobu Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci. Na liječenju je proveo 12 dana i jedva je preživio s obzirom na to da je imao teške povrede glave,  polomljene kosti nosa i lica. Braća Blagojević su nakon premlaćivanja  uhapšeni, a Stojan i Mitar pušteni su nakon ispitivanja, dok je Tužilaštvo u Trebinju tražilo da se Veljku Blagojeviću odredi pritvor zbog nanošenja teških tjelesnih povreda. Pritvor je zatražen zbog bojazni od ponavljanja djela s obzirom na to da je osumnjičeni osuđivan. U međuvremenu, u javnosti se pojavio uznemirujući snimak Jokanovićevog premlaćivanja, na kome se vidi kako nepokretan leži na leđima dok ga napadači udaraju po glavi i licu.

Osnovni sud u Foči odbio je zahtjev Tužilaštva za pritvaranje Veljka, a zatim je drugostepeno vijeće odbilo žalbu na tu odluku o pritvoru pa je pušten na slobodu. U Osnovnom sudu u Foči su rekli da je zahtjev Tužilaštva bio neosnovan jer ranija osuđivanost i paušalno navođenje da postoji bojazan od ponavljanja krivičnog djela nisu dovoljni razlozi za pritvor.

- Sud u vrijeme donošenja odluke nije imao snimak premlaćivanja - naglasili su u Osnovnom sudu u Foči i dodali da Tužilaštvo ni u žalbi nije navelo jasne razloge za pritvor.

Pretučeni Jokanović je istakao da je netačno da Sud nije imao snimak njegovog premlaćivanja jer su mu u policiji rekli da je taj dokaz pribavljen prije odluke suda. Pravni stručnjaci, koje je “Glas Srpske” kontaktirao, smatraju da je bojazan od ponavljanja djela kod osumnjičenih, koji su ranije osuđivani, čvrst razlog koji većina sudija uvažava i po njemu određuje pritvor.

 

Dosije

Osumnjičena braća Blagojević imaju debele policijske dosijee, zbog čega su prozvani “braća Dalton”. Stojan je osuđivan za nasilničko ponašanje i dva puta prijavljivan zbog nanošenja tjelesnih povreda. Veljko je osuđivan zbog krađe na uslovnu kaznu od šest mjeseci, te novčano sa 1.500 KM zbog nasilničkog ponašanja. Prijavljen je za još tri krivična djela, između ostalog i za nasilničko ponašanje. Mitar ima 11 presuda zbog tjelesnih povreda, oduzimanja vozila, oštećenja tuđe stvari i ugrožavanja sigurnosti. Uglavnom je kažnjen novčano i uslovnom kaznom zatvora, a protiv njega je podneseno i 11 izvještaja za krivična djela.


Kategorija: Hronika

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: