PU Foča: Visokotehnološki kriminal sve popularniji | Herceg Televizija Trebinje

Hronika

PU Foča: Visokotehnološki kriminal sve popularniji

Izvor: Radio Foča | Foto: Radio Foča | Datum:19.02.2020.

Na području Policijske uprave /PU/ Foča u januaru su, između ostalog, evidentirana dva krivična djela visokotehnološkog kriminaliteta, tačnije oštećenja kompjuterskih programa i podataka.

Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije u PU Foča Duško Tomović navodi da je riječ o hakovanju profila i njihovoj zloupotrebi.

„To su veoma komplikovana i teška krivična djela za dokazivanje, gdje su potrebna određenja vještačenja. Nadamo se da ćemo u narednom periodu otkriti izvršioce“, rekao je Tomović na današnjoj konferenciji za novinare.

Načelnik Policijske uprave Foča Velimir Kostović kaže da je u toku složena krivična istraga koja se radi u saradnji sa centralom MUP-a.

„Istraga za neka od ovih krivičnih djela zahtijeva dobijanje podataka iz društvenih mreža koje se registrovane na području SAD-a. U narodu su ova krivična djela poznata kao hakovanje, kada stručno lice preuzima lične i sve ostale podatke koji su pohranjeni na radnim jedinicama na računaru“, rekao je Kostović.

On je dodao da se osim za ova dva krivična djela, sprovodi istraga za još nekoliko slučajeva iz domena visokotehnološkog kriminaliteta, o čemu trenutno ne može  detaljnije da govori, ali je napomenuo da je sve popularniji taj vid kriminaliteta.

Na području fočanske Policijske uprave, tačnije u Višegradu, u januaru su se dogodila i dva napada na policijske službenike, pri čemu je jedan policajac zadobio lakše tjelesne povrede.  Osumnjičena lica su procesuirana i protiv njih su nadležnim tužilaštima podneseni izvještaji o počinjenom krivičnom djelu.

U januaru je registrovano ukupno 19 krivičnih djela, sedam više u odnosu na isti mjesec prošle godine, među kojima je i jedan slučaj prometa opojnih droga, kada je policija kod lica sa inicijalima P.B. pronašla određenu količinu marihuane namijenjene daljoj distribuciji.

U januaru nije bilo saobraćajnih nesreća sa smrtno stradalim, dok je ukupan broj nezgoda na putu, u odnosu na prvi mjesec 2019. godine, smanjen sa 26 na 22 u odnosu na januar 2019. Policija je uspjela da rasvijetli saobraćajnu nezgodu, odnosno da pronađe i procesuira vozača koji je nanio teške tjelesne povrede pješaku, nakon čega je pobjegao sa mjesta nesreće.


Kategorija: Hronika

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: