Foča: Novčane kazne za kladioničarske prevare na internetu | Herceg Televizija Trebinje

Hronika

Foča: Novčane kazne za kladioničarske prevare na internetu

Izvor: SRNA | Datum:18.05.2020.

Okružni sud u Trebinju potvrdio je presude fočanskog Osnovnog suda protiv pet lica iz Foče koja su putem kladioničarskih prevara na internetu oštetila brojne građane širom bivših jugoslovenskih republika i zapadne Evrope.

Lica su presuđena za krivična djela prevara i pranje novca, a izrečene su im novčane kazne, istaknuto je danas na redovnoj konferenciji za novinare Policijske uprave /PU/ Foča.

Prije tri godine Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Policijska uprava Foča na području ove opštine počeli su operativnu akciju kodnog naziva "Dojava" tokom koje je uhapšeno na desetine lica osumnjičenih za kladioničarske prevare, iznude i pranje novca putem interneta.

U okviru ove akcije PU Foča je od 2017. do 2020. godine nadležnim tužilaštvima podnijela više od 200 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima prevara i pranje novca protiv par stotina lica koja su putem kladioničarskih prevara oštetila više od hiljadu građana širom regiona i zapadne Evrope, pričinivši im milionsku štetu.

Uprkos tvrdnjama pojedinih osumnjičenih da u počinjenim radnjama nema elemenata krivičnog djela, te da nema mjesta ni sudskom procesuiranju, dojave dobijaju sudski epilog.

Presude su dokaz ranije dobro obavljene policijske istrage i prikupljenih dokaza, kao i saradnje sa drugim policijskim organima i agencijama, smatraju u PU Foča.

"Osnovni sud u Foči je nadležan za ta krivična djela. Nakon prve presude suda uložene su žalbe od okrivljenih lica i njihovih branilaca, ali je Okružni sud u Trebinju potvrdio presude suda u Foči, što daje satisfakciju da se nastavi rad po ovoj problematici. Presude su donesene protiv pet lica, a one su uglavnom novčane kazne“, rekao je načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Duško Tomović.

Presuđena lica dužna su, kako Srna nezvanično saznaje, da uplate 20 odsto od iznosa koji su stekli putem kladioničarskih prevara, dok lica koja su oštećena imaju pravo da protiv prevaranata podnesu privatnu tužbu.

U Foči se i dalje, prema operativnim saznanjima policije, pojedinci sporadično bave "sigurnim dojavama".

Osim dojava koje su obilježile protekli period, pripadnici PU Foča su tokom aprila najviše bili angažovani na čuvanju reda i mira tokom vanrednih okolnosti izazvanih epidemijom virusa korona.

Na području koje operativno pokriva ova uprava, zabilježeno je 26 krivičnih djela, pet više nego u aprilu prošle godine.

Dogodilo se deset saobraćajnih nezgoda u odnosu na 23 u istom prošlogodišnjem periodu, što je smanjenje za više od 50 odsto.


Kategorija: Hronika

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: