Zločin bez kazne: 29 godina od stradanja u Tuzlanskoj koloni | Herceg Televizija Trebinje

Hronika

Zločin bez kazne: 29 godina od stradanja u Tuzlanskoj koloni

Izvor: RTRS | Datum:15.05.2021.

U Bijeljini će danas, na groblju u Pučilama kod spomen- kosturnice, biti obilježeno 29 godina od zločina nad pripadnicima JNA u Tuzlanskoj koloni.
 
Na ovaj zločin i danas podsjećaju preživjele žrtve, tražeći istinu i pravdu.

U napadu muslimanskih snaga na 92. motorizovanu brigadu JNA koja se, u dogovoru sa tuzlanskim vlastima, mirno povlačila iz kasarne "Husinska buna" 15. maja 1992. godine, ubijeno je više od 54 vojnika, a ranjeno 44.

Ponovljen je scenario iz Dobrovoljačke ulice u Sarajevu, koji se dogodio nepune dvije sedmice ranije - prvi dio kolone je propušten, a drugi napadnut iz zasjede.

Napad su izvršili pripadnici "Patriotske lige" i MUP-a tadašnje BiH pod kontrolom ratne vlade u Sarajevu. Ovaj zločin je direktno prenošen na lokalnoj televizijskoj stanici.

Bošnjaci ovaj dan i zločin nad nevinim vojnicima na odsluženju vojnog roka proslavljaju kao "Dan odbrane Tuzle".

Prema nekim saznanjima, moguće je da je ubijeno i više vojnika i civila koji su radili u JNA, a bošnjačke vlasti sve ove godine brane nalogodavce zločina i skrivaju još tri masovne grobnice sa 78 tijela.

Brojni svjedoci i materijalni dokazi, ekshumirana tijela ubijenih za Sud BiH i međunarodne sudove, nisu bili dovoljni da se presudi počiniocima zločina.


Kategorija: Hronika

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: