U ovom talasu od korone preminulo 310 osoba | Herceg Televizija Trebinje

Hronika

U ovom talasu od korone preminulo 310 osoba

Izvor: Hercegovina press | Datum:14.09.2021.

Kovid je u ovom talasu u BiH već odnio 310 života, od čega u RS 179, u FBiH 124, dok je u Brčko distriktu od početka avgusta zabilježeno sedam žrtava.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, od kovida su u ovom periodu u RS preminule četiri osobe uzrasta od 39 do 49, te njih 32 u dobi 50-60 godina. Bitku sa opakom bolešću izgubila su i 82 stanovnika Srpske u starosnoj grupi 65-79, kao i 61 stariji od 80 godina.

U zdravstvenim ustanovama u Srpskoj liječi se 681 kovid pacijent, od čega je na respiratorima njih 57, a broj prijema iz dana u dan je u porastu.

Ljekari upozoravaju da posebno zabrinjava nizak procenat vakcinisanih.

U BiH je prvom dozom do sada vakcinisano nepunih 27 odsto, dok je kompletno vakcinisano tek 18 odsto njenih punoljetnih stanovnika. Određeni broj građana vakcinisan je u Srbiji, ali još nemamo podatak o kojem procentu je riječ, a za kolektivni imunitet potrebno je između 70 i 80 odsto vakcinisanog stanovništva.

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH saopštili su da broj novozaraženih koronom raste, uz upozorenje da su stariji od 60 godina i osobe sa komorbiditetima i dalje najugroženiji.

– U FBiH je čak 86 odsto umrlih od kovida bilo starije od 60 godina. Samo 36 odsto ove populacije primilo je prvu dozu, a potpuno je vakcinisano 25 odsto. Imunizacija protiv kovida je pouzdana i efikasna mjera koja štiti od teških oblika bolesti, hospitalizacija i smrtnih ishoda – naglašavaju iz ovog zavoda.

Ministar zdravlja RS Alen Šeranić nedavno je rekao da nije zadovoljan situacijom u vezi s vakcinacijom protiv korone.

– Među hospitalizovanim u Srpskoj ima i vakcinisanih protiv korona virusa, što nije neuobičajno, ali je bitno da među njima nema onih koji su izuzetno teško oboljeli. Takođe, vrijeme oporavka vakcinisanih mnogo je kraće nego što je to bilo u martu i aprilu. Upravo tome doprinosi vakcinacija – ocijenio je ministar.

Srpskainfo


Kategorija: Hronika

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: