Komemoracija Vuku Roganoviću: Arhitekta koji je stvorio moderno Trebinje | Herceg Televizija Trebinje

Hronika

Komemoracija Vuku Roganoviću: Arhitekta koji je stvorio moderno Trebinje

Izvor: Radio Trebinje | Datum:08.08.2016.

U Trebinju je danas održana komemorativna sjednica povodom smrti arhitekte Vuka Roganovića, koji je preminuo 6. avgusta u Trebinju.

O Roganovićevom profesionalnom i životnom putu govorio je gradonačelnik Slavko Vučurević, koji je istakao da je Vuk Roganović bio utemeljitelj urbanog Trebinja, autor desetina arhitektonskih rješenja u Bosni i Hercegovini i bivšoj Jugoslaviji, te bivši državni rekoder u plivanju i veliki donator svog grada.

vuko roganovic2

„Bilo gdje da stanete u urbanom dijelu Trebinja pred očima ćete imati neku zgradu, spomenik ili neko specifično arhitektonsko rješenje, u kome se prepoznaje Vukova umjetnička linija. Ono što su započela dva znamenita Trebinjca – baron Đuro Babić i pjesnik Jovan Dučić, Vuk je nastavio sa jednim novim umjetničkim taktom“, rekao je Vučurević.

On je je podsjetio da je Roganović bio projektant sa ogromnim iskustvom, sa snažnim i prepoznatljivim umjetničkim izrazom, ističući da se za njegovim stolom nicalo jedno novo Trebinje.

vuko roganovic

„Vuk je stigao da u širem prostoru ostavi djela po kojima će biti upamćen – prije svega projekat Memorijalnog kompleksa ‘Tjentište’, ‘Konavoskih dvora’ , motela ‘Jazina’ i mnogih drugih.  Malo je poznato koliki je trag ostavio u zaštiti spomenika kulture, posebno u onom periodu kada je direktor zavoda u Mostaru bio njegov veliki prijatelj – slikar Mirko Kujačić“,  istakao je gradonačelnik Trebinja

Opraštajući se od Roganovića, episkop Grigorije istakao je da je on bio trebinjski Pikaso.

vuko roganovic3

„Nekako mi se učinilo da je ono što je  Pikaso značio za svijet, da je Vuk Roganović značio za Trebinje. Njegov najveći uspjeh je to što je u ovom gradu spriječio da se dogode neke ružne stvari i naprave neke ružne građevine“, rekao je Grigorije.

Vuk Roganović biće sahranjen danas u 17 časova na gradskom groblju u Podgljivlju.

vuko roganovic5


Kategorija: Hronika

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: