Pomen za srpske žrtve u Brodu | Herceg Televizija Trebinje

Hronika

Pomen za srpske žrtve u Brodu

Izvor: rtrs | Datum:26.04.2022.

U Brodu će danas biti služen pomen za 88 srpskih civila i boraca čija su tijela ekshumirana iz masovne grobnice otkrivene nakon oslobođenja ove opštine u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.
 
Pomen će biti služen na gradskom groblju kraj spomen-ploče na mjestu masovne grobnice, saopšteno je iz opštinske Boračke organizacije.

- Molitvenim pomenom, paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća otimamo od zaborava nevino stradale srpske žrtve - dodaje se u saopštenju.

Prema podacima Boračke organizacije Brod, u masovnoj grobnici na gradskom groblju, nakon oslobođenja ove opštine, pronađeno je 88 tijela ubijenih srpskih civila, boraca i vojnika JNA.

Prva ekshumacija urađena je od 26. aprila do 14. maja 1993. godine, kada su identifikovana 44 tijela.

Iz masovne grobnice nisu identifikovana 44 tijela koja su bila sahranjena na gradskom groblju sa oznakom "NN", a nešto kasnije ponovo su ekshumirana i prevezena u grobnicu u Banjaluku.

U martu 2000. godine, na mjestu masovne grobnice, Boračka organizacija Brod postavila je spomen-ploču.

Pomen će biti služen u skladu sa Kalendarom obilježavanja značajnih događaja, datuma i parastosa u Republici Srpskoj i opštini Brod u ovoj godini.


Kategorija: Hronika

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: