Prvi smrtni slučajevi od majmunskih boginja u Brazilu i Španiji | Herceg Televizija Trebinje

Hronika

Prvi smrtni slučajevi od majmunskih boginja u Brazilu i Španiji

Izvor: RTRS | Datum:30.07.2022.

Prvi smrtni slučaj prouzrokovan infekcijom majmunskih boginja van afričkog kontinenta prijavljen je u Brazilu. Nedugo zatim i Ministarstvo zdravlja Španije potvrdilo je prvi smrtni slučaj u Evropi i toj zemlji od te infekcije.
 


Laboratorija             Foto: RTRS


U Brazilu je preminuo 41-godišnji muškarac koji je, prema navodima tamošnjeg ministarstva zdravlja, bolovao i od limfoma i imao oslabljen imuni sistem.

- Komorbidnosti su pogoršale njegovo stanje - navodi ministarstvo i dodaje da je pacijent koji je bio hospitalizovan u gradu Belo Horizonteu preminuo od septičkog šoka nakon što je prebačen na odjeljenje intenzivne nege.

U Španiji je prijavljeno 4.298 slučajeva, prema podacima Nacionalne mreže za epidemiološki nadzor (RENAVE).

Od 3.750 zaraženih za koje su informacije dostupne, 120 je hospitalizovano (3,2 odsto), a jedan je preminuo, što ga čini prvim smrtnim ishodom u Španiji od te bolesti.

Prema posljednjim podacima španskog Centra za koordinaciju zdravstvenih uzbuna i hitnih slučajeva od ukupnog broja zaraženih 4.081 su muškarci i 64 žene. Starost onih sa dijagnozom kreće se između 10 meseci i 88 godina, a prosjek je 37 godina, navodi El Pais.

U Brazilu, koji je uz Sjedinjene Države i Kanadu zemlja sa najvećim brojem slučajeva infekcije majmunskim boginjama na američkom kontinentu, do sa je prijavljeno više od 5.000 slučajeva, navodi Panamerička zdravstvena organizacija (PAHO).

Prvi smrtni slučajevi od majmunskih boginja u Americi dogodili su se manje od nedelju dana nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija izdala najviši stepen upozorenja zbog majmunskih boginja i proglasila globalnu zdravstvenu vanrednu situaciju.


Kategorija: Hronika

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: