Sahranjen Pele – legenda se preselila u vječnost | Herceg Televizija Trebinje

Hronika

Sahranjen Pele – legenda se preselila u vječnost

Izvor: rtrs | Datum:04.01.2023.

Legendarni brazilski fudbaler Edson Arantes do Nasimento Pele prevezen je sa stadiona Santosa "Urbano Kaldeira" do groblja "Memorijal nekropol ekumenika" gdje je sahranjen.
 

Pele je preminuo u 83. godini, u bolnici "Albert Ajnštajn" u Sao Paulu. Posmrtne ostatke legendarnog fudbalera prenijeli su iz bolnice na stadion Santosa "Urbano Kaldeira" gdje su navijači dolazili da se posljednji put pozdrave sa njim a danas je odatle krenula povorka do groblja gdje je sahranjen.


 

Kovčeg sa "kraljem fudbala" bio je pokriven brazilskom zastavom i nalazio se na krovu velikog vatrogasnog kamiona koji se kretao u pratnji vojske i policije. Kamion je prošao kroz dio grada u kom živi Peleova stogodišnja majka Seleste Arantes, a ubrzo potom i do mjesta njegovog večnog počinka.

Peleove posmrtne ostatke pratile su desetine hiljada ljudi ulicama njegovog rodnog grada.

Jedan od najboljih fudbalera sahranjen je na 9. spratu "Memorijal nekropol ekumenika" groblju koje je najviše na svijetu. Pele je tražio da bude sahranjen baš na tom mjestu jer je njegov otac nosio broj 9 ali i zato što se odatle kako je on rekao lijepo vidi stadion Santosa.


 

Brazilski predsjednik Luis Injasio Lula da Silva koji je juče službeno preuzeo dužnost prisustvovao je povorci, a ovo mu je bilo prvo putovanje u mandatu izvan Brazilije.

Pele je za reprezentaciju Brazila odigrao 92 meča i postigao 77 golova, ukupno u karijeri upisao ih je više od hiljadu.


Kategorija: Hronika

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: