Oproštaj od kraljice rokenrola: Jednostavno najbolja | Herceg Televizija Trebinje

Hronika

Oproštaj od kraljice rokenrola: Jednostavno najbolja

Izvor: RTRS | Datum:25.05.2023.

Od američke rok i soul pjevačice Tine Tarner, koja je preminula u 84. godini, oprostile su se njene kolege, Bijela kuća i NASA i uputili izraze saučeća porodici i prijateljima "kraljice rokenrola".
 

 

- Simply the best (Jednostavno najbolja). Muzička legenda sijala je na sceni i u milionima srca kao kraljica rokenrola. Njeno nasljeđe će zauvijek živjeti među zvijezdama - navela je američka svemirska agencija NASA aludirajući na jedan od najpoznatijih albuma i hitova Tarner "Simply the best".

NASA je poručila da će nasljeđe Tarner "zauvijek živjeti među zvijezdama", a sa tim je saglasna portparolka Bijele kuće Karin Žan-PJer koje kaže da će njena muzika nastaviti da živi.


 

Ona je rekla da je smrt Tine Tarner ogroman gubitak za sve koji su je voljeli i muzičku industriju i istakla da je jako tužna jer je bila veliki obožavalac, prenio je Bi-Bi-Si.

Frontmen Roling Stonsa Mik Džeger, koji je sa Tarnerovom nastupao tokom "Lajv ejda" 1985. godine, rekao je da je ona bila "inspirativna, topla, zabavna i velikodušna".

- Toliko mi je pomogla kada sam bio mlad i nikad je neću zaboraviti - naveo je Džeger na Instagramu i istakao da je jako tužan zbog vijesti o smrti Tarner.

 
 
 
 
 
Prikaži ovu objavu u aplikaciji Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objava koju deli Mick Jagger (@mickjagger)

Na društvenim mrežama oglasio se i kanadski rok pjevač Brajan Adams, koji je naveo da je "svijet upravo izgubio jednog od najvećih izvođača svih vremena".

Adams, koji je sa Tarnerovom 1985. snimio pjesmu "It's Only Love", naglasio je da će zauvijek biti zahvalan za vrijeme koje su zajedno proveli na turneji, u studiju i kao prijatelji.

- Hvala ti što si bila inspiracija milionima ljudi širom svijeta jer si govorila svoju istinu i podijelila sa nama dar nevjerovatnog glasa - naveo je Adams i podijelio fotografiju sa pevačicom.

 
 
 
 
 
Prikaži ovu objavu u aplikaciji Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objava koju deli Bryan Adams (@bryanadams)

Od Tarnerove se oprostila i američka pjevačica Dajana Ros, koja je rekla da je šokirana i tužna zbog vijesti o smrti Tarner i podijelila njihovu zajedničku fotografiju u crnim haljinama.

Tarnerovoj je odao počast i bivši američki košarkaš Medžik Džonson, koji je istakao da je "legendarna kraljica rokenrola" bila jedan od njegovih omiljenih umjetnika svih vremena.

Nebo je dobilo anđela, napisala je američka pjevačica Sijera Prinses Vilson na društvenim mrežama.

- Počivaj u miru Tina Tarner. Hvala ti za to što si nas sve inspirisala - zakjučila je ona.

Tarnerova je preminula u srijedu u 84. godini u svom domu u Kusnahtu kod Ciriha, nakon duge i teške bolesti, saopštio je njen predstavnik.

Djevojčica iz Tenesija koju su napustili roditelji postala kraljica rokenrola

Tina Tarner, koja je preminula u 84. godini, rođena je kao Ana Mej Bulok 26. novembra 1939. u mestu Natbušu, u američkoj saveznoj državi Tenesi.

Karijera ove američke pjevačice i glumice sa švajcarskim državljanstvom od 2013. godine, trajala je više od 60 godina. Njen uspjeh, popularnost i brojne nagrade donele su joj titulu ''kraljice rokenrola''.

Kada je imala 10 godina, nju i sestru Alenu napustila je majka, a tri godine kasnije isto je učinio i otac.

O sestrama je brinula baka, nakon čije smrti odlaze kod majke u Sent Luis gdje je Ana pohađala srednju školu Sumner, a uveče često odlazila u noćne klubove sa sestrom.

Svoju karijeru Tina je započela kada je imala 19 godina, 1958. godine kao pjevačica i prateći vokal u bendu Kings of Rhythm zajedno sa Ajkom Tarnerom, sa prvim singlom tj. pjesmom "Mala En" (Little Ann).

Godine 1960. široj javnosti postaje poznata kao Tina Terner kada je nastupala zajedno sa Ajkom Tarnerom s kojim je bila u braku od 1962. do njihovog burnog razvoda 1978. godine.

Tina Tarner (Foto: EPA/BRITTA PEDERSEN)
Ajk Tarner je bio izuzetan muzičar, ali je takođe bio i zavisnik od alkohola i droge, veoma sklon nasilju pa je često tukao Tinu, varao je i tjerao da nastupa bolesna. Neprestano zlostavljanje i boravci u bolnici nakon pretrpljenih batina, kao i pokušaj samoubistva naposljetku su naterali Tinu da 1976. godine napusti Ajka.

Najveći muzički hitovi u njenoj karijeri bili su "Simply the best" ili "The Best", "Proud Marry", " I don't Wanna Loose you", "1984", " What's Love Got to Do with it", " Private Dancer", "I Can't Stand the Rain", "Help", "River deep- Mountain High" singl koji je otpjevala sa Ajkom Tarnerom, "We Don't Need Another Hero" i mnogi drugi hitovi.

Tarnerova se smatra jednom od najpopularnijih pjevačica na svijetu sa preko 180 miliona primjeraka prodatih albuma širom svijeta.

Tina Tarner oprobala se i na filmu, pa se tako pojavila u filmovima Tomi, Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, Pobješneli Maks, Posljednji akcioni heroj i mnogim drugim.

Tina je dobitnica osam Gremija, a časopis ''Roling stoun'' stavio ju je na listu Besmrtnika - najvećih izvođača svih vremena.

Dobila je i mjesto u muzeju Rock and Roll Hall of Fame.


Kategorija: Hronika

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: