Policija u Prištini: Policajac ubijen na sjeveru Kosova, selo u blokadi | Herceg Televizija Trebinje

Hronika

Policija u Prištini: Policajac ubijen na sjeveru Kosova, selo u blokadi

Izvor: Nezavisne | Datum:24.09.2023.

Jedan policajac je ubijen, a drugi je ranjen u napadu na jedinicu kosovske policije noćas na ulazu u selu Banjska na sjeveru KiM, saopštila je direkcija policije u Prištini, a prenosi RTS.


Nakon noćašnjeg sukoba u selu Banjska u opštini Leposavić na Kosovu i Metohiji, jutros se čula pucnjava.

U selu Banjska nalaze se jake snage KFOR-a i EULEKS-a, selo je u blokadi i u toku je potraga za napadačima.

Direkcija policije u Prištini ranije je saopštila da su policajci napadnuti noćas na ulazu u selo Banjska na sjeveru Kosova i Metohije.

"Prilikom obavljanja policijskih poslova, u 02.34 u Sjevernoj Mitrovici, jedinica za brzu intervenciju granične policije primjetila je da su na ulazu u selo Banjska dva teška kamiona (bez registarskih oznaka) postavljena na most, te je ulaz mosta bio blokiran", saopštila je policija.

Tri jedinice su, dodaje policija, krenule u pravcu lokacije.

"Čim su stigle na mjesto blokade, naišle su na otpor, gdje je sa nekih položaja pucano iz različitog arsenala vatrenog oružja, uključujući ručne bombe i pištolje, pri čemu su upucana dva policajca", navodi se u saopštenju.

Jedinice policije, kako tvrde, reagovale su u samoodbrani i uspjele su da odbiju početni napad kako bi stvorile uslove za pružanje pomoći i povlačenje pogođenih kolega.

"Povrijeđeni policajci su izvučeni sa lokacije i prevezeni u Regionalnu bolnicu u Južnoj Mitrovici, gdje je lekar konstatovao smrt jednog, dok je drugi povrijeđen", navodi se u saopštenju.

Na terenu su aktivirane sve relevantne policijske jedinice po profilima, koje su s vremena na vrijeme napadnute vatrenim oružjem sa različitih položaja, od organizovanih i naoružanih grupa, navodi se u saopštenju.

"Policija Kosova, u saradnji i koordinaciji sa nadležnim institucijama i pravosudnim organima, preduzima radnje u cilju održavanja reda i javne bezbjednosti, kao i izvođenja pred organima pravde izvršilaca napada na policijske službenike", saopštila je policija.

I premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti saopštio je na Fejsbuku da je jutros oko tri časa ubijen jedan kosovski policajac, i da su napadači bili teško naoružani profesionalci.

Za napad je optužio organizovane kriminalne grupe, za koje tvrdi da imaju "političku, finansijsku i logističku podršku zvaničnog Beograda".

Predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić izjavio je da je "premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti za događaje u Banjskoj odmah prvi pojurio da optuži Srbe, a da bi svako ozbiljan rekao da vidimo šta se tačno dogodilo pa da komentarišemo".

U stanicu policije u Sjevernoj Mitrovici, kako saznaje Kosovo onlajn, stigao je šef Euleksa Đovani Pjetro Barbano.

Policija na putu za Banjsku nije dozvolila ekipi hitne pomoći bolnice u Kosovskoj Mitrovici da uđe u selo i pomogne osobi koja je zatražila pomoć jer joj je pozlilo, javlja dopisnik RTS-a.

Policija je blokirala ulaz u selo Banjska sa magistralnog puta Kosovska Mitrovica-Leposavić.

Kako RTS nezvanično saznaje, kosovska policija zatvorila je za saobraćaj administrativne prelaze Jarinje i Brnjak.


Kategorija: Hronika

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: