Preminuo Majkl Gambon | Herceg Televizija Trebinje

Hronika

Preminuo Majkl Gambon

Izvor: RTRS | Datum:28.09.2023.

Britanski glumac ser Majkl Gambon, poznat po ulozi Dambldora u filmovima o Hariju Poteru, preminuo je u 82. godini, saopštila je danas njegova porodica.

 

 

U saopštenju je navedeno da je Gambon umro mirno u bolnici od posljedica upale pluća, kao i da su pored njega bili supruga En i sin Fergusom, nakon napada upale pluća. 

Gambon je glumačku karijeru započeo sa Lorensom Olivijeom kao jedan od prvobitnih članova Kraljevskog nacionalnog teatra.

Tokom šest decenija duge karijere, dobio je tri nagrade Olivije, dvije nagrade Udruženja filmskih glumaca i četiri BAFTA nagrade.

Kraljica Elizabeta Druga ga je 1999. proglasila vitezom za zasluge u drami.

Na filmu je debitovao u "Otelu", 1965 godine, a igrao je pored ostalih u filmovima "Kuvar, lopov, njegova žena i njen ljubavnik", "Krila goluba", "Kraljev govor" i "Kvartet".

Posebno se proslavio ulogom Albusa Dambldora u seriji filmova o Hariju Poteru od 2004. do 2011. godine, zamijenivši pokojnog Ričarda Harisa.


Kategorija: Hronika

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: