Trebinje ostaje zahvalno Goranu Bulajiću | Herceg Televizija Trebinje

Hronika

Trebinje ostaje zahvalno Goranu Bulajiću

Izvor: radio trebinje | Datum:20.11.2023.

 

Ugledni crnogorski reditelj i dramaturg Goran Bulajić umro je danas u 67. godini, a tužna vijest koju prenose svi mediji regiona pogodila je i Trebinje u kojem je Bulajić bio jedan od obnovitelja “Festivala festivala” prestižne kulturne manifestacije dramski amatera nekadašnje Jugoslavije.

“Goran Bulajić je dao veliki doprinos u obnavljanju Festivala festivala 2002. godine i od tada je bio član Umjetničkog savjeta ispred Republike Crne Gore, mada je obavljajo i druge brojne funkcije  manifestacije. Jednom riječju, veliki i pouzdan saradnik koji će nam nedostajati i zbog čega mu Trebinje ostaje zahvalno”, kažu u Savjetu za kulturu grada Trebinja i Umjetničkom savjetu Festivala festivala.

U Kraljevskom pozorištu Zetski dom na zvaničnoj Fejsbuk stranici tog teatra, gdje je juče objavljena vijest o njegovoj smrti, navedeno je da je Crna Gora zbog njegove smrti ostala siromašnija za jednog velikog stvaraoca - dramaturga i reditelja.

Goran Bulajić rođen je 1957. godine u Nikšiću, a tokom duge karijere režirao je više desetina pozorišnih komada širom Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije.

U jednom od razgovora sa Bulajićem, tokom trajanja trebinjskog Festivala festivala, zaadio je izjavio da pozorište doživljava kao igru, zabavu, ali i poruku i pouku koju mora da ima svaka dobra predstava, te da se on zato i trudi raditi takve predstave i selektovati takve predstave iz Crne Gore da dođu u Trebinje.

Osim teatra, režirao je i brojne televizijske drame, rukovodio je Dečjim pozorištem u Podgorici, Kotorskim festivalom za djecu, Dramskim studiom u Nikšiću, dramskim programom Radio televizije Crne Gore.

Nedavno je na proslavi 70. godišnjice CNP-a dobio i status doživotnog člana te teatarske kuće.

U Kraljevskom pozorištu Zetski dom režirao je predstavu "Nije čovjek ko ne umre", koja je premijeru imala 2005. godine.

“Pamtićemo Gorana kao divnog kolegu, prijatelja i oca”, naveli su iz Zetskog doma, a u Savjetu za kulturu grada Trebinja i Umjetničkom savjetu Festivala festivla navode da mu Trebinje ostaje zahvalno za sve što je učinio u napretku ovdašnje kulture.


Kategorija: Hronika

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: