U toku istraga u vezi sa „ransomware“ napadom na IZIS sistem FZO RS | Herceg Televizija Trebinje

Hronika

U toku istraga u vezi sa „ransomware“ napadom na IZIS sistem FZO RS

Datum:02.01.2024.

 

Policijska uprava Banjaluka i Jedinica za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike zaprimili su 31.12.2023. godine prijavu odgovornog lica u Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske da nije moguće pristupiti integrisanom zdravstvenom informacionom sistemu Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske(IZIS), te su izašli na lice mjesta i izvršili uviđaj kojim je utvrđeno da se radi o „ransomware“ napadu. 

O događaju je obaviješten dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Banjaluka koja se izjasnila da se o krivičnom djelu  „Izrada i unošenje kompjuterskih virusa“, čl. 409. stav 1 u sticaju sa KD „Iznuda“ čl. 232. stav 1 KZ RS. Žž

Policijski službenici Jedinice za visokotehnološki kriminalitet preduzimaju dalje mjere i radnje u okviru ove istrage, te će sa u vezi sa istim obratiti i Europolu za razmjenu operativnih informacija i iskustava.

 

     NAČELNIK


     Mirna Miljanovi


Kategorija: Hronika

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: