IZVJEŠTAJ PROTIV DVA LICA ZBOG RATNIH ZLOČINA NAD SRBIMA U KONJICU | Herceg Televizija Trebinje

Hronika

IZVJEŠTAJ PROTIV DVA LICA ZBOG RATNIH ZLOČINA NAD SRBIMA U KONJICU

Izvor: SRNA | Datum:24.04.2024.

Pripadnici Policijske uprave Trebinje su dokumentovali Tužilaštvu BiH dostavili izvještaj protiv lica čiji su inicijali F.H. i M.A. zbog postojanja osnova sumnje da su počinili ratni zločin protiv ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti u logorima na području Konjica.
Ova lica su osumnjičena da su krivično djelo iz člana 175 Krivičnog zakona BiH, a izvještaji su dostavljeni juče, saopšteno je danas iz Policijske uprave Trebinje.

Prema nezvaničnim saznanjima Srne, oba osumnjičena su aktivni pripadnici policijskih agencija i jedan radi u Agenciji za istrage i zaštitu BiH /SIPA/, a drugi u Ministarstvu unutrašnjih poslova Federacije BiH.

Lice Faruk H. je mučio ratne zarobljenike tokom 1992. godine u logoru Čelebići, u Konjicu.

On je zarobljenika prilikom ispitivanja udarao pesnicama po glavi i tijelu.

Lice Mirnas A. je 1993. godine je učestvovao u prinudnom odvođenju na vađenje krvi, ratnih zarobljenika koji su bili zatvoreni u sportskoj dvorani Musala u Konjicu.

Čelebići su bili sabirni logor takozvane Armije BiH u kojem su mučeni i ubijani Srbi sa područja opštine Konjic i okoline. Međunarodni Crveni krst registrovao je više od 400 lica koja su stradala u ovom logoru.

Za zločine u logoru "Čelebići" pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju osuđeni su Zdravko Mucić, Hazim Delić i Esad Landžo dok pred Sudom BiH traje postupak protiv lica optuženih za ubistva, progone, silovanje, zatvaranje i mučenje srpskog civilnog stanovništva na području Konjica.

Već od proljeća 1992. godine u logor "Musala" koji je osnovala je takozvana Armija RBiH i HVOzatvarani su i tu mučeni brojni srpski civili i vojnici, a od početka muslimansko-hrtvatskih sukoba 1993. godine tu su zatvarani i Hrvati.

U okolini Konjica od 1992. do 1995. godine ubijeno je oko 400 Srba, većinom civila, ostatak stanovništva je protjeran, a sela su spaljena. 


Kategorija: Hronika

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: