Umro pisac Žan d'Ormeson | Herceg Televizija Trebinje

Hronika

Umro pisac Žan d'Ormeson

Izvor: Beta | Datum:05.12.2017.

Francuski pisac Žan d'Ormeson, član Francuske akademije sa najdužim stažom, umro je u Parizu u 93. godini.

Žan d`Omerson (Foto: secretnews.fr) -

Njegova kćerka i izdavač Eloiz d`Ormeson rekla je da je pisac umro noćas u svom domu, od posljedica srčanog udara.

Francuski predsjednik Emanuel Makron je nakon vijesti o smrti Žana d'Ormesona pisca nazvao "princem književnosti" koji je predstavljao ono najbolje u francuskom duhu.

"Pogled, osmijeh, riječi Žana d'Ormesona već nam nedostaju", navodi se u poruci saučešća francuskog predsjednika.

D'Ormeson, ili kratko Žan d'O, bio je i jedan od najvećih francuskih popularnih pisaca, piše Frans pres i podsjeća da su sve njegove knjige bile na listama najprodavanijih u Francuskoj.

Diplomirao je filozofiju na pariskoj Ecole normale superieure, radio je kao ekspert Uneska i od 1974. do 1979. godine je obavljao funkciju glavnog urednika lista Figaro.

Član Francuske akademije postao je 1973. godine, a 2009. njen predsjednik. D'Ormeson je dobitnik Legije časti i brojnih književnih nagrada.

Autor je više od 30 proznih djela, a među prevedenima na srpski su "Bog, život i djelo", "Slava carstva", "Priče Jevrejina lutalice" i "Otići ću jednog dana ne rekavši sve".

Kategorija: Hronika

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: