Uradi suprotno! | Herceg Televizija Trebinje

Kolumne

Uradi suprotno!

Izvor: Nezavisne novine | Datum:03.03.2019.

Ni za jednu tajnu moja draga prijateljica Jo Hismajer i ja nismo dobile toliko pohvala o efikasnosti kao o - akciji uradi suprotno, koju spominjemo u našoj knjizi. Znajući da skoro svako od vas prolazi neki stres manji ili veći, evo mog poklona za subotu, kako se odbraniti.

Onda kada nas život uvede u naizgled ekstremne emotivne situacije besa, ljutnje ili mržnje ova vežba će vam pomoći da se sami bez ičije pomoći automatski prebacite na drugu stranu i višu frekvenciju.

Vežbu možete raditi bukvalno za sve što vam izaziva ekstremno negativna osećanja i možete je primeniti u svim aktivnim ili hroničnim sukobima koji vam donose osećaj nemoći i nepravde.

Prvo što je neophodno za ovaj način savladavanja emotivnih erupcija jeste jasno osvešćenje negativne misli koja je prouzrokovala emociju. To se najjasnije vidi u primeru moje prijateljice koja je imala permanentne izlive besa, očajanja i nemoći na svaku rečenicu koju bi joj rekla njena svekrva. To je poprimalo takve oblike permanentne netrpeljivosti da je već ozbiljno ugrožavalo njen brak.

To je došlo dotle da je počela da priželjkuje čak i samu smrt svekrve, što ju je ubacivalo u još veći osećaj krivice.

Izlaz iz začaranog kruga bio je moguć kroz jednostavnu tehniku "uradisuprotno". To je podrazumevalo da, sagledavši koje su to emocije koje je savladavaju i reakcije koje slede iz tih emocija, njih pretvori u potpuno suprotne.

To bi značilo da na bes ne odgovara besom, da na ljutnju ne odgovara ljutnjom, već ljubaznošću, da na uvredu ne odgovara izlivom svoje povređenosti, već potpuno neočekivanom reakcijom razumevanja. Ovo emotivno izvrtanje je bilo veoma efikasno čak i kada ga je koristila u neverici i zapravo kao malo lično pozorište u kući čak i kada je vežbu radila sa otporom, rezultati su bili neverovatno brzi i značajni, a dejstva ambivalentna. Sa jedne strane svekrva je u nedostatku sile napada i malicioznog odgovora i sama počela da se menja, a sa druge strane klijentkinjin brzi izlazak iz uma zatočenog besom i povređenošću donosio je promptna mentalna olakšanja i sagledavanja.

Vežba se može primenjivati od situacija svađa i psovki u saobraćaju preko čekanja u dugim redovima do razrešavanja kompleksnih porodičnih i poslovnih situacija. Tako da šta god vas snađe ovih dana i kad se zaletite da urlate, plačete, izbrojte do deset i uradite suprotno od onog što ste hteli.


Kategorija: Kolumne

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: