Zaslužena nagrada prof. dr Veselinu Draškoviću | Herceg Televizija Trebinje

Kolumne

Zaslužena nagrada prof. dr Veselinu Draškoviću

Izvor: Herceg TV | Datum:14.01.2021.

Prof. dr Veselin Drašković: Priznanja su dobra i na kraju karijere

Gostujući  u emisiji „Naš gost“ na Herceg Televiziji, krajem decembra prošle godine, Prof. Dr Veselin Drašković iz Crne Gore, tačnije iz Nikšića, sudeći po pozivima i reakcijama naših gledalaca,ostavio je utisak dobrog naučnog radnika,vrijedrog,vedrog čovjeka i dobrog pedagoga, koji je svojim knjigama „Klokotizacija tranzicije“ i najnovijom „Novi okovi“ bio dostupan i jasan i običnom čovjeku.Zato i ne čudi podatak da su one, doživjele više izdanja i prevedene na mnoge jezike od kojih su najbrojniji tiraži na ruskom jeziku.Činjenica da za svoj veliki i bogati naučni opus i doprinos nauci nikada u rodnoj Crnoj Gori nije dobio priznanje od matičnog Univerziteta, mnogim gledaocima je zaparala uši.Zato je i nas, a nadamo se i brojne sugrađane , koji su nazvali Herceg Televiziju i preuzeli stručne,i popularno pisane knjige, njega  i njegovi potomaka, sina Mima i ćerke Milice (udate Delibašić) , koji su slijedili očev put i postali doktori ekonomskih nauka i pedagozi, obradovala vijest da je ovaj omiljeni Profesor Fakulteta za pomorstvo u Kotoru i profesor Univerziteta „Lomonosov“ u Moskvi, od prošle nedjelje i dobotnik velikog priznanja Univerziteta Crne Gore za postignute rezultate i posebne doprinose u razvoju naučno istraživačkog rada i međunarodnog  pozicioniranja istog u svjetskim okvirima.

Njemu je na prijedlog Vijeća Pomorskog fakulteta Kotor krajem 2020. Godine nagradu za ovogodišnje rezultate rada uručio Rektor Univerziteta Crne Gore prof.dr Danilo Nikolić.On je naglasio da je Profesor Drašković u 2020.godini objavio jedan rad na SSSCI listi radova na Skopusu, kao da je štampao tri naučne monografije i kooautor je još jedne, uz već gore pomenute knjige.

Istakavši da u Crnoj Gori do sada nije dobio nikavu nagradu, Profesor Drašković je,  kao i u našoj emisiji kazao da nagradu prima sa radošću a da iza nje stoje, citiram: „Tridesetdvije naučne monografije, preko 350 radova i slično. Za razliku od nagrada koje sam dobio u inostranstvu,ova nagrada mi predstavlja zadovoljstvo i čast, ali i potvrdu da se trud isplati, makar i na kraju karijere.Ona takođe i obavezuje da i dalje doprinosim razvoju Univerziteta Crne Gore“.

Profesor Drašković je urednik međunarodnog časopisa „Montenegrin Joumel of Economics (sajt www.mnje.com). Koji je u prošloj godini rangiran na 56. Mjesto u Grupi Q 1 Elsevijer SCOPUS-a, među 228 najboljih časopisa.Ovaj crnogosrski ekonomski časopis je najbolje rangiran od svih sličnih časopisa u regionu, ali i u Istočnoj Evropi, koji se čak nalaze na SSCI listi.On je naveo da je časopisu potvrđen visoki kvalitet i izrazio žaljenje, što naučni rezultati nijesu dovoljno prepoznati u Crnoj Gori.U ovoj godini očekuje da časopis MNJE konačno dobije impakt faktor na SSCI listi ,jer to zaslužuje,kao i objevljena naučna monografija u Rusiji u 20.000 primjeraka.

Uz zahvalnost za gostovanje u programu Herceg Televizije i mi se pridružujemo čestitkama našem dragom i uvaženom profesoru Veselinu Draškoviću sa željama za još veći doprnos na naučnom polju u zemlji i inostranstvu.

Autor: Zoran Grgurević


Kategorija: Kolumne

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: