Osnovano Srpsko udruženje "Ćirilica" | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Osnovano Srpsko udruženje "Ćirilica"

Datum:17.02.2015.

U Trebinju je večeras osnovano Srpsko udruženje "Ćirilica" Trebinje, čiji je cilj promocija ćirilice kao autentičnog pisma srpskog jezika i borbe za njen privilegovan status u javnoj upotrebi.

Na osnivačkoj sjednici, u Galeriji Kulturnog centra, za predsjednika društva izabrana je Vesna Andrić, profesor srpskog jezika i književnosti iz Trebinja.
Jedan od inicijatora osnivanja društva i član Upravnog odbora trebinjske "Ćirilice" Pavle Ratković kaže da je ćirilica jedan od najvažnijih identiteta srpskog naroda.
"Okupili smo profesore srpskog jezika, učitelje i vjeroučitelje, da bi promovisanjem sačuvali ćirilicu, da naši unuci za 50 ili sto godina ne bi morali tražiti diplomiranog lingvistu kad budu posjećivali naše srednjovjekovne manastire – da im iščitaju natpise sa ovih spomenika", rekao je Ratković.
Predsjednik udruženja "Ćirilica" u Trebinju Vesna Andrić istakla je da zadatak prosvjetnih radnika treba da bude podsticanje djece u školi da "shvate da je ćirilica srpsko pismo i da budu ponosni što njihov jezik ima svoje specifično pismo".
"Ćirilica je posebna i po tome što u ovom pismu svaki glas ima svoj znak, a to je rijetkost među svjetskim jezicima. Bitno je da shvate i da je ćirilica upotrebljiva, da je sve zastupljenija i na internetu i u medijima, naročito u Republici Srpskoj, na šta smo posebno ponosni", rekla je Andrićeva.

Izvor: SRNA


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: