VLADIKA GRIGORIJE: Dolazak pape u Sarajevo ohrabruje! | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

VLADIKA GRIGORIJE: Dolazak pape u Sarajevo ohrabruje!

Izvor: Tanjug | Datum:04.06.2015.

Dolazak pape Franje u Sarajevo je verski događaj od važnosti prvenstveno za katoličku crkvu, a njegov susret sa pravoslavnima tokom te posete je događaj koji budi nadu i šalje ohrabrujuću poruku, izjavio je vladika zahumsko-hercegovački Grigorije

grigorijeVladika Grigorije, koji će predvoditi delegaciju SPC tokom posete pape Franje Sarajevu, kaže da je dolazak poglavara Katoličke crkve značajan događaj za bilo koju sredinu, te da su razlozi za to jasni.
Papa je, kaže vladika, ličnost koja predvodi preko milijardu vernika i kao takav je „glava“ najbrojnije hrišćanske Crkve na svetu.
I politička težina koju kao predsednik jedne male, ali uticajne države poseduje takođe je nešto što se podrazumeva kao jedan od aspekata svake njegove misije, poručuje vladika i ističe da je dolazak pape, na planu međuhrišćanskog dijaloga veoma podsticajan i za Pravoslavnu crkvu.
– Neposredan susret je preduslov svakog dijaloga i nadasve preduslov života. Zato je i ovaj susret rimskog pape i nas pravoslavnih, događaj koji budi nadu i šalje ohrabrujuću poruku – naveo je vladika.
Ističe da, imajući u vidu da ovaj susret treba da se dogodi u Sarajevu, gradu u kojem je, podseća, živeo najveći broj hrišćana u BiH, među kojima je bilo Hristovih sledbenika i zapadnog i istočnog obreda, daje ovom susretu još bitniji predznak.
– Tužna je činjenica da je danas broj hrišćana u gradu na Miljacki gotovo zanemarljiv, te papin dolazak doživljavamo i kao ohrabrenje i priznanje postojanog svedočanstva preostalih vernika Hristove vere u Sarajevu – ukazao je vladika Grigorije.
Papa Franjo, po rečima vladike Grigorija, svojim jednostavnim ali zato snažnim propovedanjem jevanđelja u našem vremenu uspeva da pred svet iznese nepatvorenu reč Božju.
– Za vernike, a pogotovo za one koji se trude u propovedanju jevanđelja (što i jeste zadatak svih krštenih) to je inspirativan znak da se može svedočiti vera u ovom jednako kao i drugim vremenima. Potrebna je, međutim, hrabrost i doslednost, uz iskreno pokajanje i međusobno praštanje – poručio je vladika zahumsko-hercegovački.Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: