Otvorena galerija Bokić: Kuća za snove od drveta i kamena | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Otvorena galerija Bokić: Kuća za snove od drveta i kamena

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:05.06.2015.

bokic1 U Trebinju je u Bilećkoj ulici iznad Trebišnjice večeras svečano otvorena „Umjetnička galerija Bokić“, trebinjskog vajara Milivoja Bokića, sa izložbom četrdesetak odabranih umjetnikovih skulptura u prepoznatljivom „zagrljaju“ drveta i kamena, koja će biti i stalna postavka Bokićeve umjetničke zadužbine.

bokic2

U prisustvu velikog broja Bokićevih prijatelja i sugrađana, ali i zvanica iz javnog života grada i Republike Srpske, galeriju je otvorio episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije istakavši da je Bokićevom galerijom Trebinje dobilo rijetko vrijedan dar, na koji mora biti ponosno.

„Kao što je Barselona dobila dar od velikog Gaudija, takvo uzdarje naš lijepi grad dobija od velikog Milivoja“, rekao je vladika Grigorije, kazujući „Darovnu pjesmu“ umjetniku – koju je sam napisao za ovu priliku, jer, kako je rekao, svoj doživljaj umjetnika i njegovog djela nije mogao izaziti u proznom kazivanju.

Episkopu zahumsko-hercegovačkom i primorskom Bokić je zauzvrat poklonio svoj umjetnički rad – skulpturu sa likom srpske kraljice Svete Jelene Anžujske.

Umjetnik Milivoje Bokić rekao je da je na objektu galerije, sa prekidima zbog drugih angažmana, radio punu deceniju i po, te da posjetioci preko postavke izabranih djela sada mogu da vide „snove koje je sanjario cijeli svoj život“, i za koje je izgradio galerijski prostor „da u njemu ostanu vječito“.

„Svaki čovjek sanja da nešto postigne u životu – ja sam sanjario i moji su se snovi, evo, obistinili. Bili su mi neki dan i umjetnici iz Berlina, koji su mi rekli da nikada i nigdje u svijetu ovakvu galeriju nisu vidjeli. A da sam i ja vidio, ne bi je ni radio“, kaže umjetnik dodajući da će pored stalne postavke – galerija biti na raspolaganju za izložbe i drugih umjetnika.

Svečanost otvaranja galerije uveličale su legende srpske opere Jadranka Jovanović i Oliver Njego, koji su u čast domaćina i na radost posjetilaca izveli nekoliko kompozicija, uz klavirsku pratnju Nevene Živković, najavljući sutrašnji koncert u pozorišnoj sali Kulturnog centra.

bokic3Iza vajara Milivoja Bokića, u nekoliko decenija umjetničkog rada, blizu je 140 izložbi širom bivše Jugoslavije i inostranstva, a njegove skulpture nalaze se u mnogim galarijama i privatnim kolekcijama po evropskim centrima.

Bokićev skulptorski rukopis prepoznatljiv je po oblikovanju već gotovih formi „zagrljaja“ korijenja i kamena, koje nalazi u prirodi zavičajne Hercegovine – i koje umjetnički dlijetom „dopisuje“ stvarajući „složene, monumentalne i asocijativno višeznačne kompozicije“.

Bokić, rođen u Domaševu na Ljubomiru, prije rata živio je u Mostaru, a nakon preživljene golgote u šest hrvatsko-muslimanskih logora „od Dretelja do Lore“, 1993. godine vratio se u zavičajno Trebinje, gdje i danas živi i stvara.



Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: