Ustanak za opstanak | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Ustanak za opstanak

Izvor: Herceg TV | Foto: Herceg TV | Datum:06.06.2015.

U znak sjećanja na 6. jun 1941. godine kada su prije 74 godine mještani gatačkih sela podigli ustanak ovaj dan se slavi kao najvažniji u gatačkoj opštini.

Hrabri vojnici pod komandom kazančkog popa i kasnije četničkog vojvode Radojice Perišića, u ustanku protiv ustaškog muslimanskog terora i nezabilježenog masakra po Hercegovini, i dan dva ranije pokolja u Koritima,napadaju ustaške, muslimanske i italijanse čete i patrole i u potpunosti ih protjeruju sa istočnog dijela gatačke opštine. Poučeni iskustvom Korićana, stanovnici sela na istočnom rubu gatačke opštine shvatili su da je vrijeme da se neprijatelju odgovori. Mještani sela Vratkovići, Donji i Gornji Kazanci, Bobotovo Groblje i drugih koji se nalaze na granici sa Crnom Gorom, u zoru 6-og juna 1941. Godine, naoružani hrabrošću i odvažnošću prvi su se suprostavili neprijatelju.

Nakon početnih pobjeda, ustanici su uspješno oslobodili i uzvišenje brdo Gat na kojem se 6. Juna 1941 godine zaviorila srpska trobojka koja je označila prvu oslobođenu teritoriju u porobljenoj Evropi. Od brda Gat do Golije prostirala se slobodna teritorija, koju su kontrolisali ustanici pod komandom popa Radojice Perišića. U ratnim arhivama nalaze se podaci da prvo okupatori a potom i partizani ovaj region nazivaju „popova sela“, navodeći ih kao stub odbrane i otpora srpskog naroda. Nakon početka ustanka 6. Juna 1941. Godine, takozvana „popova sela“ više nikada nisu pala u ruke okupatora, a predstavljala su i jedno od poslednjih uporišta Jugoslovenske vojske u otadžbini (JVUO).

Proslava je počela iznošenjem zastave na brdo Gat koje je bilo zborno mjesto ustanika a položeno je i cvijeće na spomenik na Brljevu. Prisutne su pozdravili načelnik opštine Milan Radmilović i predsjednik Boračke organizacije Gacka Slobodan Ilić.
“Ovdje je oslobodilačka iskra počela i brzo se pronijela po cijeloj Hercegovini, digao se veliki ustanak a zahvaljujući njemu mi smo sada ovdje”, istakao je Radmilović.
Početak ustanka simbolično je označen paljbom iz topa koji je poklon Ravnogorskog pokreta iz Višegrada.

Služen je i parastos svim palim ustanicima a proslavi je prisustovao veliki broj građana i gostiju iz Hercegovine i regiona.Priređen je bogat kulturno-umjetnički program u kome su učestvovali narodni guslari i kulturno-umjetnička društva.
“Svake godine se trudimo da imamo bogat program, nekolike godine smo imali i istorijske časove a ove smo se oslonili na domaće snage- dva kulturno-umjetnička društva i pjevačku grupu ”, rekao nam je Željko Tepavčević, jedan od članova organizacionog odbora proslave.Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: