Muzej Hercegovine: 'Dodir vatre' - priča o staklu iz muzejskih zbirki Crne Gore | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Muzej Hercegovine: 'Dodir vatre' - priča o staklu iz muzejskih zbirki Crne Gore

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Herceg TV | Datum:16.02.2018.

U Galeriji Muzeja Hercegovine sinoć je otvorena arheološka izložba „Dodir vatre“, priča o staklu iz muzejskih zbirki Crne Gore, autora Dragana Radovića, istoričara umjetnosti – arheologa i Miloša Živanovića, arheologa.

Izložbu je otvorio Zoran Milošević, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Grada Trebinja, rekavši da ova izložba nije slučajno otvorena u našem gradu, jer smo mi tradicionalno i kulturno povezani sa našim susjedima iz Crne Gore.

„Svi oni koji su večeras došli i koji u narednim danima budu posjetili muzej, neće zažaliti“, rekao je Milošević, otvarajući izložbu.

Dragan Radović, kustos Muzeja i galerije Podgorica je istakao da je izložba nastala kao rezultat dugogodišnjih istraživanja, koja su rađena u Crnoj Gori u okviru Podgoričkog muzeja.

On je dodao da je rimsko staklo uzeto kao primarna tema, a uz to je obrađeno i staklo koje se iz perioda Rimskog carstva čuva u Crnoj Gori.

„Izložba je nakon višegodišnjeg studijskog rada otvorena prvi put 2016. godine u Podgorici. Nakon toga je obišla neke druge gradove u Crnoj Gori. Bila je izložena i u Budvi i Kotoru. A velika nam je čast što je otvorena večeras u Trebinju i što će i trebinjska publika imati priliku da izložbu vidi preko fotografija. Jer najveći dio eksponata koji su ovdje prikazani se čuvaju u depoima u Crnoj Gori, zato što je njihova važnost i vrijednost izuzetna“, rekao je Radović.

Prema riječima Miloša Živanovića, arheologa izložba ne predstavlja samo staklo iz Crne Gore, već razvoj zanata koji se uvijek graniči sa umjetnošću.

„Razvoj staklarstva je obogaćen raznim formama i bogatim umjetničkim predmetima. Novo doba, doba nove tehnike počinje u 18. vijeku i ono u bitnom mijenja razvoj staklarstva što je takođe prikazano na ovoj izložbi i to je nešto što remeti umjetničku vrijednost ranijih tehnika staklarstva. Najznačajniji stakleni predmet je diatreta koja je pronađena u Pljevljima na lokalitetu Komini, iz četvrtog vijeka prije nove ere“, kazao je Živanović.

Ivana Grujić, direktor Muzeja Hercegovine istakla je da je saradnja između ova dva muzeja počela na mnogim arheološkim lokalitetima davno iako je prvi put napravljena jedna ovakva zajednička izložba.

„Izložba koju su kolege iz Crne Gore večeras napravili, iziskuje veliki trud. Na žalost, jedina mana je ta što predmeti nisu fizički ovdje prisutni jer bi to prelazilo naše godišnje budžete, zbog osiguranja i organizacije takve vrste izložbe. Ali publika može svakako da uživa u fotografijama i crtežima koji govore mnogo toga“, objasnila je Grujić.

Izložba je otvorena do 1. marta.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: