Beogradska filharmonija: Kraj sezone, naredna već rasprodata | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Beogradska filharmonija: Kraj sezone, naredna već rasprodata

Izvor: Tanjug | Datum:11.06.2015.
Koncertna sezona Beogradske filharmonije, pod nazivom "Optimizam kao dijagnoza", svečano se zatvara dan pred 92. rođendan ove institucije, u petak, 12. juna na Velikoj sceni Kolarca.

Nakon pet godina uspješne i prijateljske saradnje, Muhai Tang će posljednji put predvoditi orkestar u funkciji šefa-dirigenta, u izvođenju djela Griga, Sentpalija i Elgara.

"Prezadovoljan sam saradnjom sa Beogradskom filharmonijom i našim petogodišnjim radom. Orkestar je veoma napredovao i mogu ponosno da kažem da je danas Beogradska filharmonija jedan od najboljih orkestara u Evropi. Važno je da nastave rad sa što više različitih dirigenata jer se na taj način najbolje napreduje. Beogradskoj filharmoniji želim sjajnu budućnost“, poručio je maestro Tang.

Završni koncert jedne od najuspješnijih koncertnih sezona Beogradske filharmonije pripada ciklusu "Bizarrte“. Seriju neobičnih koncepata zatvara čudesni virtuoz na pretečama današnjih limenih duvačkih instrumenata, Roland Sentpali.

Zvuci instrumenata kojih više nema na koncertnim podijumima - serpent, čimbaso, ofikleide i saks-horna - premijerno će se čuti u Simfoniji končertante, čiji je Sentpali i autor.

Lirska svita Edvarda Griga i jedinstveni "muzički kriptogram“ koji se krije u podtekstu popularnih Elgarovih Enigma varijacija, predstavljaju savršeni završetak filharmonijske sezone, navode iz BF.

Dosadašnji slogan "Optimizam kao dijagnoza“ bio je pravi nosilac cijele sezone. Na njenom samom početku, Filharmonija je trijumfovala na prvoj turneji po SAD-u.

Odmah poslije Novog svijeta, sa velikim uspjehom je nastupila na Starom kontinentu, u Švajcarskoj i Nemačkoj. Ugostila je najeminentnije muzičare današnjice, a publika je imala prilike da čuje raznovrsni program - od aktuelnih ostvarenja standardnog koncertnog repertoara, preko srpske simfonijske muzike, do fenomena kao što je koncert za step igrača i orkestar.

Nova sezona Beogradske filharmonije, pod kontroverznim sloganom "Nije za svakoga“, rasprodata je za samo mjesec dana od objavljivanja, navode iz Filharmonije i najavljuju reprizni ciklus koncerata za sve one koji žele da slušaju koncerte BF.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: