Promocija knjige i izložba o narodnom graditeljstvu RS | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Promocija knjige i izložba o narodnom graditeljstvu RS

Izvor: Radio Trebinje | Datum:27.03.2018.

Povodom 25 godina Republičkog zavoda za zaštitu kulturno istorijskog i prirodnog nasljeđa RS sinoć je u Muzeju Hercegovine otvorena izložba fotografija i plakata pod nazivom „Kulturno-istorijsko i prirodno nasljeđe RS“ i promovisana knjiga „Atlas narodnog graditeljstva RS“, autora Snježane Gligorić i Milijane Okilj.

Okiljeva kaže da je ova knjiga rezultat višegodišnjeg istraživanja objekata narodnog graditeljstva na prostoru RS, sa ciljem da publici približe ovu materiju i da buduće generacije saznaju šta su sve naši preci stvorili na ovom prostoru.

Direktor Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, Slobodan Nagradić rekao je da je ovo prva knjiga te vrste u RS, koja je posvećena samo temi narodnog graditeljstva u RS i da nema ove knjige i fotografija, pitanje je na koji bi način mlade generacije mogle da spoznaju kako su izgledale kuće u kojima su živjeli njihovi preci.

„Obuhvaćene su tri geografske cjeline: kuće od kamena iz Hercegovine, kuće od drveta sa brdsko-planinskog područja RS i kuće od zemlje sa područja ravnice Posavine, Semberije i Podrinja. Drugi dio knjige govori o crkvama brvnarama koje su i danas sačuvane u sjeveroistočnom dijelu RS, gdje je precizno i detaljno obrađeno šest takvih crkava“, naveo je Nagradić.

On je dodao da je knjiga štampana na srpskom i na engleskom jeziku i bude li se našla pred stranom publikom posvjedočiće o identitetu srpskog naroda.

Izložba fotografija i plakata je većinom iz Hercegovine i mali dio iz ostatka RS, a svjedoči o radu 25 godina Republičkog zavoda za zaštitu kulturno istorijskog i prirodnog nasljeđa RS,

 
Izložba je otvorena do 12. aprila.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: