Danas Veliki četvrtak | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Danas Veliki četvrtak

Izvor: RTRS | Datum:05.04.2018.

SPC i vjernici obilježavaju Veliki četvrtak kao sjećanje na Tajnu ili Posljednju večeru Isusa Hrista i njegovih učenika.

Veliki četvrtak je jedan od naznačajnijih dana u bogoslužbenom životu Crkve Hristove, jer ovaj dan simboliše Judinu izdaju, ali i ustanovljenje Svete liturgije na Tajnoj večeri.

Pred praznik Pashu, u četvrtak, Hristos se sa učenicima vratio u Jerusalim gde je na taj dan, koji se obilježava kao Veliki četvrtak, bila Tajna večera. Isus je tada ustanovio svetu tajnu pričešća govoreći: "Uzmite, jedite, ovo je tijelo moje. Pijte iz nje svi, jer ovo je krv moja Novoga zavjeta koja se proliva za mnoge radi otpuštenja grijehova". Ove se riječi mogu čuti u toku Svete liturgije.

Gospod Isus Hristos je svojim učenicima oprao noge, učeći ih tako sopstvenim primjerom kako treba da služe jedni drugima. Zapovijedio im je i da ljube jedni druge: "Da ljubite jedni druge kao što ja vas ljubim", i otvoreno govorio o predstojećem stradanju.

Hristos je pred svima u toku Tajne večere rekao: "Zaista vam kažem- jedan od vas izdaće me". A Juda, izdajnik njegov, odgovarajući reče "Da nisam ja učitelju?". Isus mu reče "Ti kaza".

Petar reče Isusu "Neću te se odreći makar morao i umrijeti s tobom". Isus Hristos zatim odlazi u Getsimanski vrt, gdje se, znajući za sva stradanja koja mu predstoje, molio Ocu.

Juda je u vrt došao sa slugama prvosveštenika i fariseja, da ga izda. Isusa im je pokazao cjelivajući ga, jer im bješe rekao: "Koga poljubim, taj je", a Hristos ga je upitao "Judo, zar cjelivom izdaješ Sina Čovječijega?".

Te noći, pošto su Hrista odveli, učenici su bili kao stado bez pastira, izgubljeni i očajni. Tada je Petar, koji je beskrajno volio Hrista, poklekao i tri puta ga se do zore odrekao. Pitali su ga da li je on jedan od učenika i da li je bio sa Isusom, Petar je odgovorio da ne zna ko je on i da ga ne poznaje. Kad je treći put izustio da nije, zapjevao je pjetao. Petar se tada sjetio riječi Isusovih da će ga se i on tri puta odreći prije nego što zapjeva pjetao. Petar je shvatio koliki je njegov pad, te se iz dubine duše pokajao i plakao, moleći oproštaj.

Zora sljedećeg dana nije najavljivala ništa dobro. Bio je to dan Hristovog konačnog stradanja - Veliki petak.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: