Premijerno odigrana predstava 'Sumnja' | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Premijerno odigrana predstava 'Sumnja'

Izvor: KC Trebinje/ Radio Trebinje | Datum:12.04.2018.

Na pozorišnoj sceni Kulturnog centra sinoć je premijerno izvedena omladinska predstava „Sumnja“, rađena u koprodukciji Gradskog pozorišta Trebinje i Kulturne scene „Male stvari“.

Nastala iz scenskih vježbi, a kolažno građena od dramskih situacija iz tekstova Samira Sadikovića, Biljane Srbljanović i Milene De Polo – predstava progovara o vršnjačkom i nasilju u porodici, te drugim društvenim anomalijama odrastanja mladih našeg doba, ali i nebrizi institucija sistema o njihovim problemima i potrebama.

Institucije sistema se uopšte ne bave mladim ljudima, koji stoga, prepušteni sami sebi ili tek entuzijazmu pojedinaca, pritom nezadovoljni i nestrpljivi, biraju tri puta: uzore iz kriminala, estravaganto ponašanje kako bi brzo stekli popularnost ili odlaze sa ovih prostora“, kaže reditelj predstave Željko Milošević.

On ističe da su nakon tri mjeseca rada mladi glumci na sinošnjoj premijeri bili na visini zadatka, tim prije što predstava zahtjeva puno energije na sceni, te što svaki glumac tumači više likova različitih karaktera, što je, dodaje Milošević, veoma zahtjevno za njihov uzrast.

U predstavi igraju srednjoškolci Mitar Milićević, Anastasia Andrić, Sara Popadić, Jovana Anđelić, Milica Salata, Kristina Pejdo, Milana Ninković i Maja Šošo.

„Svi smo se mnogo trudili i vježbali za večerašnju premijeru, a daćemo sve od sebe da budemo još bolji na festivalima koji nam slijede“, izjavila je glumicaAnastasia Andrić.

Sara Popadić se nada da će publika shvatiti njihovu poruku.

Mladi se bore za bolji položaj u društvu ali uvijek mogu više“, smatra Popadićka.

Mlada trebinjska glumica Jovana Anđelić kaže da kroz ovu predstavu akteri ukazuju na svoje svakodnevne probleme, te koliko društveni sistem utiče na njih i njihovo mišljenje.

Obraćamo se, ukazujemo i kritikujemo nadajući se da će se naš glas čuti i doprinijeti boljem kvalitetu života mladog čovjeka“, vjeruje Jovana.

Glumac Mitar Milićević ističe da je predstava najbliža srednjoškolcima, ali da su njene poruke namijenjene publici svih uzrasta.

Jer, nasilje ne počinje niti ikada prestaje, uvijek je tu među nama, u školi, u porodici. Željeli smo da osvijestimo ljude, da ukažemo koliko je nasilja oko nas, da ih pokrenemo na akciju protiv nasilja, ali i na preispitivanje – da li se i mi ponekad ponašamo nasilno“, kaže Milićević.

Predstavom „Sumnja“ Gradsko pozorište Trebinje i Kulturna scena „Male stvari“ nastupiće 17. aprila na Festivalu srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH u Konjicu.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: