Predstava Dječijeg pozorišta RS oduševila najmlađe Trebinjce | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Predstava Dječijeg pozorišta RS oduševila najmlađe Trebinjce

Izvor: RADIO TREBINJE | Datum:23.04.2018.

U okviru 10. međunarodnog festivala zabavljača, danas su na sceni Kulturnog centra Trebinje dramsko-lutkarsku predstavu „Vuk i sedam jarića u muzeju bajki“ izveli članovi Dječijeg pozorišta RS iz Banjaluke.

Komad po tekstu i u režiji Bisere Kolevske i Predraga Bjeloševića, i uz izvanrednu scenografiju, maske, lutke i kostime Mariete Golomehove, izazvala je oduševljenje kod trebinjske najmlađe publike, koja je burnim aplauzima pozdravila glumce, među kojima je bila i Trebinjka Ana Anđelić.

Zlog vuka igrao je Saša Terzić, koji je zadovoljan reakcijom trebinjske publike.

Predivno je bilo, djeca su zaista bila draga i slatka, lijepo su reagovali na našu igru, čuo sam kako su navijali za mamu kozu. Šalim se sa koleginicom Anom Anđelić, vašom Trebinjkom, da je nagovorila djecu da za nju navijaju.“

Terzić navodi da je višestruko nagrađivana predstava stvarana dugo i da je doživjela brojna izvođenja tokom proteklih osam godina.

Pripremali smo je dugo, direktor pozorišta Predrag Bjelošević je zajedno sa Biserom Kolevskom, čuvenom bugarskom rediteljkom, stvarao predstavu, igrali smo je sigurno stotinjak puta. Interesantna je, gdje god dođemo, ljudi su najviše oduševljeni scenografijom, Bugarka Marieta je napravila pravu pozorišnu scenografiju, koje je u svakom trenutku u funkciji predstave“, kaže Terzić za Radio Trebinje.

Na repertoaru Dječijeg pozorišta RS trenutno je, dodaje, petnaestak predstava, posljednja koja je rađena su „Orlovi rano lete“, u režiji Juga Radivojevića, a u pripremi je komad o Nikoli Tesli, u režiji Bisere Kolevske:

Naše predstave se, na sreću, teško skidaju sa repertoara. Tražene su, pozorišne sale su uvijek pune, naša ‘Crvenkapica‘, recimo, igrana je više stotina puta, ali još uvijek živi.“

Terzić smatra da je tužno što se lutkarstvo u RS institucionalno njeguje jedino u Dječijem pozorištu RS, što nemamo adekvatne škole niti potrebne uslove za afirmaciju najkompleksnijeg pozorišta.

Tužno je što mi jedini institucionalno njegujemo lutkarstvo u RS, mi smo jedini plaćeni za to. U Bijeljini je bio festival lutkarstva u biblioteci, bile su predstave iz iz Srbije i RS, lijepo je što su to napravili. Mnogo se očekivalo i od Istočnog Sarajeva, tamo ima festival lutkarstva, nadali smo se da će se iznjedriti lutkarsko pozorište. Jedino mi iz Dječijeg pozorišta RS imamo obavezu da jednom ili dva puta godišnje uradimo lutkarsku ili kombinaciju dramsko-lutkarske predstave, kao što je ‘Vuk i sedam jarića‘. Tužno je što u RS nema škole za lutkare, onda moramo ići u Bugarsku, gdje je velika škola. Bugari nam održavaju nivo“, ističe Terzić.

Trebinjka Ana Anđelić, mama koza i jarići u predstavi, ističe da posebnu čar ima gostovanje u rodnom gradu, pred domaćom publikom.

Divno je opet igrati u mom Trebinju, gdje sam prve glumačke korake, sa Darkom Kurtovićem, imala kao glumac amater u Pozorištu ‘Slovo‘. Sada sam na tim istim pozorišnim daskama igrala kao profesionalac, najljepše je igrati u svom gradu, pred svojom publikom. Predstava je kvalitetna, igrali smo je svuda, sa njom smo gostovali i u Bratislavi“, navodi Ana za Radio Trebinje.

Za ulogu u komadu „Vuk i sedam jarića u muzeju bajki“ nagrađena je na međunarodnom festivalu u Istočnom Sarajevu prije sedam godina. Priznanja gode, kaže, ali nose dodatnu odgovornost.

Nagrade su uvijek odgovornost više, lijepo je, ali svaki sljedeći put treba da budete bolji“, priznaje mlada glumica, koja trenutno igra u desetak predstava matičnog pozorišta.

U posljednjim rađenim predstava – „Orlovi rano lete“ i „Nismo svi letači“ igra učiteljicu Lanu, odnosno zlu barakudu i priželjkuje nove uloge pred kamerama.

Imala sam čast i zadovoljstvo da radim sa Mustafom Nadarevićem u popularnoj seriji Lud, zbunjen, normalan‘, igrala sam njegovu suprugu Ranku u jednoj epizodi. Igrala sam i u seriji ‘To toplo ljeto‘, u produkciji RTRS-a i Pink TV, kao i filmu ‘Sabina‘, u koprodukciji BiH i jedne američke produkcijske kuće. Najviše igram u pozorištu, voljela bih da više radim i pred kamerama. Mada, u pozorištu vam publika prenosi energiju, to je uvijek poseban osjećaj“, ističe Anđelićeva.

Najmlađi Trebinjci sutra će imati priliku da na sceni Kulturnog centra Trebinje pogledaju komad Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice „Bajka u bajci“.

Domaći ansambl Kulturne scene „Male stvari“ izvešće u srijedu, 25. aprila, na sceni Doma mladih, komad „Maša i medo“.

Jubilarni, 10. međunarodni festival zabavljača u našem gradu u četvrtak, 26. aprila, u Domu mladih, zatvara predstava „Tužni psić“, u izvođenju Pozorišta lutaka „Pinokio“ iz Beograda.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: