U Bileći promovisana monografija 'Nevesinjska brigada u ratu 1992. - 1995.' | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

U Bileći promovisana monografija 'Nevesinjska brigada u ratu 1992. - 1995.'

Izvor: RTRS | Datum:24.04.2018.

U Bileći je promovisana monografija "Nevesinjska brigada u ratu 1992. - 1995." autora Zorana Janjića.

Knjiga je svojevrsno svjedočanstvo o otadžbinskom ratu i ulozi jedne od najslavnijih brigada Vojske Republike Srpske. Pukovnik Janjić bio je njen pripadnik i aktivni učesnik događaja o kojima piše.

Ovo je prva monografija o slavnoj nevesinjskoj brigadi, koja je prva jedinica VRS odlikovana ordenom Nemanjića. Autor ističe da je želio da na jednom mjestu objedini sva dešavanja i sačuva od zaborava borbu za odbranu Hercegovine i stvaranje Srpske.

"Izvori koje sam koristio su živi jezik, razgovori sa učesnicima događaja, dokumenti su drugi izvor, a treće su publikacije koje su pisali Hrvati i Muslimani iz doline Neretve", rekao je Janjić.

Autor je kao pripadnik brigade poznavao sve jedinice, položaje, komande i skoro svakog borca, što mu je, kako kaže, bila polazna osnova za stvaranje hronologije jednog vremena. Slavnog ratnog puta nevesinjske brigade prisjetili su se i bilećki borci, prelistavajući listove istorije, koju su stvarali.

Veso Vujović (BORS Bileća) naglašava da je to bila jedna od najboljih brigada, među prvima je odlikovana ordenom Nemanjića, a bilećki dobrovoljci su bili udarna pesnica te brigade.

Književni kritičari ističu da ova monografija ima sve elemente kvalitetnog književnog djela i da sagledava ne samo ratne godine, nego širi geopolitički kontekst koji je doveo do raspada Jugoslavije.

Nakon Nevesinja i Bileće, knjiga će u četvrtak biti promovisana i u Trebinju.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: