Otvorena izložba 'Stefan Prvovenčani u književnosti i istoriografiji' | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Otvorena izložba 'Stefan Prvovenčani u književnosti i istoriografiji'

Izvor: Radio Trebinje | Datum:26.04.2018.

U Narodnoj biblioteci u Trebinju večeras je otvorena izložba pod nazivom „Stefan Prvovenčani u književnosti i istoriografiji“, čiji su autori Danka Spasojević i Ivana Hrenko iz Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ iz Kraljeva.

Bibliotekarka Ivana Hrenko kaže da se izložba organizuje povodom velikog nacionalnog i istorijskog jubileja, 800 godina od utemeljenja srpske državnosti u srednjem vijeku, odnosno 800 godina kako je Stefan Prvovjenčani krunisan u kralja.

„Naša je zamisao da ličnost Stefana Prvovjenčanog osvijetlimo sa istoriografskog kao i sa stanovišta istorije književnosti i da na taj način oživimo sjećanje na jednu od najznačajnijih ličnosti naše kulturne istorije i svetorodnu lozu Nemanjića. Izložbu čini 16 panoa, život i vladavina Stefana Prvovjenčanog, a kao i njegova književna djela, jer on nije samo značajan kao vladar, već jedno od najznačajnijih imena u srpskoj književnosti u srednjem vijeku“, istakla je Hrenko.

Vesna Andrić, predsjednik udruženja „Ćirilica“ kaže da se u našem gradu nije propraćeno kako bi zaista trebalo 800 godina kako je Stefan Prvovjenčani krunisan u kralja i sad se ukazala prilika sa ovom izložbom.

„Odlična izložba, praćena monografijom i to nam se učinilo kao sjajna ideja da je priredimo u Trebinju, naročito zbog toga jer se bliži 800 godina velikog jubileja naše eparhije, jer je nakon krunisanja Stefana Prvovjenčanog, Sveti Sava podigao srpsku crkvu na nivo arhiepiskopije i osnovao nove eparhije među kojima je i naša, tako da je ovo sjajna veza i način da se odužimo našem velikom kralju“, navela je Andrić.


Izložbu su priredili Srpsko udruženje „Ćirilica“ Trebinje i Narodna biblioteka Trebinje.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: