Omladinsko pozorište iz Gacka pobralo aplauze u Foči | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Omladinsko pozorište iz Gacka pobralo aplauze u Foči

Izvor: Gradsko pozorište Foča | Datum:18.05.2018.

Glumci Omladinskog pozorišta Gacko sinoć su na sceni Gradskog pozorišta Foča pobrali aplauze za izvođenje predstave „Romeo i Julija sa srećnim krajem“, rađene po tekstu Efraima Kišona, a u režiji Željka Miloševića.

Reakcija publike u Foči pokazala je da predstava ima komunikaciju sa publikom koja je svakim minutom uživala a to je najvažnije za jedan pozorišni čin, te se nadamo se da će predstava što više igrati“, izjavio je režiser Željko Milošević.

Komad je Miloševićeva adaptacija drame „Da li je to bila ševa?“, sa najpoznatijim ljubavnim parom Romeom i Julijom, koje publika zatiče u braku 30 godina nakon što su preživjeli i ostvarili svoju ljubav.

U predstavi je napravljen spoj između današnjeg i ondašnjeg vremena Romea i Julije, tako da smo je osavremenili određenim radnjama, a ubacili smo i dva lika iz savremenog doba. To su šaptač, koga ne vidimo ali koji je sveprisutan i dio pozorišta, i pripovjedač koji vodi cijelu priču. Svi ostali likovi iz predstave, čak i oni izmišljeni, nastali su iz pretpostavke da su Romeo i Julija preživjeli, a to su njihova djeca koja su svojim ponašanjem i odnosom prema roditeljima možda najbliža današnjem vremenu“, pojašnjava Milošević.

Dodaje da su scenografija i kostimi, koje je osmislila Jelena Glogovac Savić, takođe urađeni u smislu asocijacije i upotrebne fukncije na sceni, a ne u vidu obilježavanja određenog perioda i epohe.

Izvođenje predstave u mladoj gatačkoj postavci osvojilo je glavnu i tri glumačke nagrade na ovogodišnjem Festivalu srednjoškolskog i omladinskog pozorišnog stvaralaštva u Konjicu. Predstava je proglašena najboljom festivalskom predstavom, što je prema Miloševićevim riječima ogroman uspjeh za gatačko pozorište, s obzirom da je oformljeno u avgustu prošle godine te da je „Romeo i Julija sa srećnim krajem“ prva cjelovečernja predstava ovih mladih glumaca.

Ana Pješčić, koja u predstavi igra ulogu Julije, proglašena je za najbolju glumicu na pomenutom festivalu.

Jako sam srećna što sam imala priliku da glumim u ovoj predstavi i što smo imali priliku da u Foči pokažemo šta smo spremili. Mislimo da je režiser zaista uspio da napravi jednu dobru predstavu“, kazala je Pješčićeva.

Predstava je do sada izvođena u Gacku i Konjicu, a mladim glumcima slijedi gostovanje u Trebinju.​


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: