U Nevesinju predstavljena knjiga 'Pred sjenima srpskih mučenika' | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

U Nevesinju predstavljena knjiga 'Pred sjenima srpskih mučenika'

Izvor: radio nevesinje | Datum:26.05.2018.

U Gradskoj galeriji u Nevesinju sinoć je predstavljena knjiga „Pred sjenima srpskih mučenika“ profesora srpskog jezika iz Foče Rada Lalovića. U poetskoj rukoveti zastupljeni su radovi 24 autora, među kojima Matije Bećkovića, Desanke Maksimović, Jovana Dučića, Dobrice Erića, Stevana Raičkovića, Rajka Petrova Noga kao i mnogih drugih srpskih pjesnika. Pjesme su inspirisane stradalačkom sudbinom srpskog naroda, posebno u 20. vijeku.

Recenzent Duško Krsmanović naglasio je da do sada nismo imali nijednu knjigu u kojoj bi se mogla naći poetska svjedočenja o golgoti u kojoj su Srbi prošli tokom bolnog 20. vijeka i ova knjiga mogla bi da popuni tu prazninu.

- Ova poetska rukovet je jedna od značajnih doprinosa sjećanju na postradale i razvijanju svijesti o značaju njihove žrtve kako za nas tako i za naše potomke – dodao je Krsmanović.

Glavni urednik knjige Vladimir Pantović rekao je da je ovo jedinstven izbor poezije koja govori o srpskim stratištima.

−Jedna od vodilja za pripremanje ove knjige bila je da ne postoji sličan zbornik na srpskom govornom području, pa je postojala potreba da se priredi i objavi – istakao je Pantović. On je dodao da je knjiga promovisana u Foči, Gacku, Višegradu, Palama, Istočnom Sarajevu, Trebinju i Bratuncu i najavio još promocija u Republici Srpskoj i Srbiji kako bi se objelodanilo postojanje ove poetske rukoveti koja govori o onome što ne smijemo zaboraviti ni u istorijskom ni u književnom smislu.

Autor knjige profesor Rade Lalović rekao je da svaki ozbiljan narod koji drži do vlastitog dostojanstva aktivno čuva i njeguje priču o svom postojanju i o svojim usponima i stradanjima.

− Prvi moji spoznajni trenuci o nevesinjskom mučeničkom putu bili su saznanje o smrti nevesinjskih djevojaka u Drugom svjetskom ratu − istakao je Lalović. On je rekao da u osnovnim i srednjim školama profesori na časovima srpskog jezika i književnosti moraju imati poetski tekst koji je po Aristotelovim riječima mnogo važniji od istorijskog, jer on pokazuje naš doživljaj, odnosno autorovo proživljavanje sudbine žrtve, sudbine stradalnika i pamćenje po duši i u duši.

Ljepotu ove poetske večeri upotpunili su recitacijama učenici nevesinjskih škola, Etno grupa „Simonida“ i pjesnikinja Nikolina Kučinar čije su pjesme takođe našle mjesto u ovoj knjizi.

Organizatori sinoćnje promocije su bili SPKD „Prosvjeta“ i nevesinjski nastavnici i profesori srpskog jezika.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: