Heroji Hercegovine po drugi put među Srbima | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Heroji Hercegovine po drugi put među Srbima

Izvor: Radio Nevesinje | Foto: Udruženje Nevesinjaca u Beogradu | Datum:25.06.2015.

U organizaciji Udruženja Nevesinjaca u Beogradu i Radio Televizije Srbije sinoć je u Galeriji Televizije otvorena izložba slika ''Heroji Hercegovine''. Slike su portreti vođa Hercegovačkog ustanka 1875-1878. godine, koji je u istorijskoj nauci poznat kao Nevesinjska puška. Njih je na kamenim pločama oslikala Biljana Ristić, koristeći ''seko'' tehniku, koja se smatra jednom od najstarijih i najboljih u ovoj umjetnosti.

Događaj je upriličen povodom značajnog jubileja, 140 godina od ustanka, koji je početkom jula 1875. godine počeo prvim borbama ustanika sa turskom vojskom u okolini sela Krekovi kod Nevesinja.

Delegaciju Nevesinja predstavljali su Vojin Gušić i Miloš Parović.

Gušić, koji je potpredsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, invalid Otadžbinskog rata i višegodišnji pregalac u očuvanju i njegovanju tradicija našeg naroda u Hercegovini, naglasio je potrebu da  je u obilježavanju ovako značajnih događaja neophodna saradnja nadležnih u institucijama Srbije i Republike Srpske, a prisutne je upoznao sa izvještajem dnevnog lista Politika o načinu na koji je u Beogradu 1925. godine obilježena 50. godišnjica od ustanka. Narodni guslar Miloš Parović uz gusle je otpjevao divne stihove pjesme o ustanku, koju je svojevremeno napisao Boro Grahovac.

Ispred domaćina, prisutnima se obratila Aleksandra Jelisavac, pomoćnik direktora RTS, koja je nadahnuto govorila o Hercegovini i ljudima u njoj.

O istorijskom aspektu ustanka govorio je Tomislav Šipovac, vrsni poznavalac događaja iz tog vremena i autor romana Nevesinjska puška. U nadahnutoj besjedi prisutne je upoznao sa svim značajnim događanjima koja su prethodila ustanku, o njegovom toku i tragičnom završetku.

Autor slika, Biljana Ristić, nije krila uzbuđenje što je uspjela u namjeri da se na ovaj način oduži našim slavnim precima. Posebnu vrijednost ovog djela čini to što kamene ploče potiču sa Morina, visoravni kojom su prolazile ustaničke i hajdučke čete i gdje su se zametali mnogi značajni bojevi sa Turcima.

Izložbu je otvorio predsjednik Izvršnog odbora Udruženja Nevesinjaca u Beogradu Zoran Janjić. On je naglasio da je obilježavanje ovog jubileja jedna od najvažnijih aktivnosti Udruženja u toku ove godine, a započeto je na ovogodišnjem Nevesinjskom sijelu tako što je kompletan kulturno – zabavni dio programa posvećen ovoj temi. Najavio je da će na dan zatvaranja izložbe, 3. jula, na istom ovom mjestu biti održana panel diskusija, gdje će učestvovati eminentni istoričari i govoriti o ustanku i njegovom značaju u istoriji srpskog naroda.

Na kraju programa hor Muzičke škole Branko Cvetković je otpjevao pjesmu Vostani Serbije.

Među brojnim posjetiocima izložbe bili su i potomci hercegovačkih junaka – Nataša Gligorić, praunuka nevesinjskog harambaše Pera Tunguza i Bogdan Zimonjić, praunuk vojvode gatačkoga, koji ponosno nosi i ime i prezime svog slavnog pretka.

 

TEKST: Zoran Janjić


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: