Predstavljen zbornik o stradanju hercegovačkih Srba u NDH | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Predstavljen zbornik o stradanju hercegovačkih Srba u NDH

Izvor: RADIO TREBINJE | Datum:27.06.2015.

zbornik naslovna

 U organizaciji Udruženja „Jasenovac –Donja Gradina“ u Trebinju je danas organizovan okrugli sto i promovisan zbornik „ Zločini NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima u Hercegovini 1941-45.“ i zbornici nastali na šest međunarodnih konferencija od 1997. godine do danas.

Radovi koji su sabrani u zborniku su pisana svjedočanstva najbližih srodnika žrtava sa područja cijele Hercegovine od Konjica, Gruda do Trebinja.

„Dobili smo mnogo materijala koji se odnose na zločine NDH u Hercegovini i sabrali smo mnogo kvalitetnih radova i svjedočenja“, istakao je na današnjoj promociji profesor Vladimir Lukić, predsjednik Izvršnog odbora Udruženja „Jasenovac –Donja Gradina“.

„Svi zbornici su, zajedno sa ovim koji svjedoči o hercegovačkim stradanjima, otišli po cijelom svijetu i biće distribuisani i u narednim mjesecima”, rekao je profesor Lukić.

On je naglasio da je teško reći koliko je Srba ubijeno za vrijeme NDH od 1941 – 45. godine na području Hercegovine , ali je istakao da su Srbi ubijani u svim mjestima istovremeno na cijeloj teritoriji tadašnje NDH, gdje se sprovodio državni, nacionalni i vjerski genocid nad svima koji nisu bili katolici, odnosno nad Srbima, Jevrejima i Romima.

„Naš cilj je da istina o svim tim žrtvama NDH preko svjedoka, stručnjaka i naučnika dođe u cijelini na vidjelo, preko medija i zbornika“, pojasnio je Lukić.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: