Manjine bogatstvo Srpske | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Manjine bogatstvo Srpske

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:15.06.2018.

U prostorijama Industri hotela u Trebinju večeras je održana promocija monografije „Vjerski objekti nacionalnih manjina u Republici Srpskoj“, čiji su autori dr Ljubiša Preradović, dr Milijana Okilj, dr Miroslav Malinović i mr Gordana Preradović.

Autori su istražili i opisali nastanak vjerskih objekata sedam nacionalnih manjina. U višejezičnom izdanju monografije prikazan je dolazak nacionalnih manjina na naše prostore, struktura stanovništva, život i rad , zakonodavni okvir i upotreba jezika nacionalnih manjina.

Monografija pruža uvid u viševjekovnu istoriju boravka nacionalnih manjina na teritoriji ne samo današnje Republike Srpske, nego i njenih pravnih prethodnika, sa posebnim ciljem predstavljanja njihovih vjerskih objekata, kao najznačajnijim materijalnim tragovima njihovog boravka na našim prostorima.

„Cilj monografije „Vjerski objekti nacionalnih manjina u Republici Srpskoj“ je primarno dokumentovanje i valorizacija arhitektonskih karakteristika ovih objekata, a pored toga i opšta promocija i prezentovanje ovog značajnog fundusa vjerskih objekata, kao posljedice života i djelovanja više nacionalnih manjina u Republici Srpskoj kroz nekoliko vijekova“, rekao je jedan od autora, dr Ljubiša Preradović.

Preradović je istako da su u monografiji detaljno, tekstualno i slikovito prikazana 34 vjerska objekta nacionalnih manjina na području Republike Srpske.

Prema riječima autora, monografija „Vjerski objekti nacionalnih manjina u Republici Srpskoj“ predstavlja rezultat višegodišnjeg multidisciplinarnog rada više stručnjaka iz oblasti arhitekture i zaštite graditeljskog nasljeđa, demografije, turizma, prava i informatike.

Monografija je dio Projekta „Vjerski objekti nacionalnih manjina u Republici Srpskoj“, koji je Savez nacionalnih manjina Republike Srpske pokrenuo krajem 2011. godine u saradnji sa Međunarodnim udruženjem naučnih radnika.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: