Nevesinje: Međureligijski dijalog vraća povjerenje | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Nevesinje: Međureligijski dijalog vraća povjerenje

Datum:18.02.2015.

U okviru projekta „PRO – Budućnost“ danas je u Velikoj sali opštine Nevesinje održana javna tribina pod nazivom  „Moj doprinos trajnom miru“. Ovo je čevtvorogodišnji projekat Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji ima za cilj izgradnju pomirenja i povjerenja među građanima svih nacionalnosti u BiH.

Na tribini su govorili protojerej – stavrofor Zoran Ilić i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Nevesinje, Mehmed efendija Čopelj.

Ilić je istakao značaj i ulogu vjerskih zajednica u zajedničkom životu.

- Razumjevanje drugog čovjeka, dijalog i mir glavne su smjernice za uspješan proces vraćanja povjerenja među građanima na našim prostorima - rekao je Ilić.

Mehmed efendija Čopelj istakao je da je na području opštine Nevesinje u poratnom periodu bilo  mnogo primjera odlične saradnje vjerskih zajednica i saradnje Islamske zajednice sa opštinskom administracijom.

- Međureligijski dijalog omogućava  kreativno preispitivanje  istorijskih tradicija, jer bez dijaloga religije se zatvaraju u sebe, gube kontakt sa svijetom koji bi željeli formirati i zbog toga se religije moraju dijaloški otvoriti - naglasio je efendija Čopelj.

Koordinator projekta „PRO – Budućnost“ Siniša Sajović rekao je da su građani Nevesinja i Mostara  otvoreni jedni prema drugima, da dobro sarađuju i da nisu otuđeni jedni od drugih.

- Ova javna tribina je održana u duhu pokretanja novih aktivnosti na području ovih opština  - dodao je Sajović.

     Panel diskusiji prisustvovali su predstavnici vjerskih zajednica, lokalnih vlasti, civilnog društva i obrazovnih institucija.

Svi učesnici u o diskusiji zauzeli su jedinstveni stav da je odgovornost roditelja, obrazovnih ustanova i vjerskih zajednica da uče djecu da je religijska različitost bogatstvo i da treba razvijati ljubav, a ne mržnju.

Projekat „PRO – Budućnost“ realizuje Katolička humanitarna organizacija CRS u saradnji sa Međureligijskim vijećem BiH, Fondacijom „Mozaik“, Karitasom BiH, Forumom građana Tuzle i Helsinškim parlamentom građana Banjaluka.

 Izvor: Radio Nevesinje


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: