Narodni muzej u Beogradu otvoren poslije 15 godina | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Narodni muzej u Beogradu otvoren poslije 15 godina

Izvor: Agencije | Datum:29.06.2018.

Poslije deceniju i po, obnovljena zgrada Narodnog muzeja u Beogradu danas konačno otvara vrata za posjetioce.

"Kićenje nevjeste" Paje Jovanovića, dio vilice homenina stara 400.000 godina, mozaici iz manastira Svetih Arhangela kod Prizrena...samo su dio umjetničkih djela iz riznice Narodnog muzeja koji će se ponovo naći pred posjetiocima.

U Narodnom muzeju biće izloženo između tri i četiri hiljade eksponata od 400.000 artefakata, koliko posjeduje muzej.

Izloženi artefakti pripadaju periodu između 7. vijeka prije nove ere do polovine 20. vijeka.

Među rijetkim ostvarenjima 18. vijeka, posebno mesto imaju slike Teodora Ilića Češljara i Teodora Kračuna, dok su umjetnici 19. vijeka zastupljeni dragocjenim radovima Konstantina Danila, Nikole Aleksića, Dimitrija Avramovića, Uroša Kneževića, Katarine Ivanović, Stevana Todorovića, Đure Jakšića, Đorđa Krstića...

Ovoj zbirci pripada i opus autora čiji životi su spojili 19. i 20. vijek, poput Paje Jovanovića ili Uroša Predića.

Eksponati nove stalne postavke Muzeja biće izloženi na tri nivoa, a prizemlje, atrijum sa bočnim prostorijama, rezervisan je za arheološku zbirku, u kojoj najstariji predmet datira od pre 400.000 godina, dok će u nekadašnjim trezorima banke biti predstavljena bogata numizmatička zbirka - od prvog kovanog novca na ovom tlu s kraja 6. vijeka p.n.e. do danas.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević istakao je da se otvaranjem Narodnog muzeja u Beogradu ispravlja kulturološka i istorijska napravda kojoj su mnogi doprinijeli zaprepašćujućim nehatom i neodgovornošću, a čija je posljedica činjenica da čitava jedna generacija nije imala priliku da vidi ogromno blago koje ta ustanova čuva.

- Narodni muzej će zablistati punim sjajem, otvoriće svoja vrata i početi novi život, što će predstavljati obogaćenje kulturne ponude Beograđanima, svim građanima Srbije i brojnim turistima koji sve više posjećuju srpsku prestonicu - rekao je ministar.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: