BRATSKO PRIZNANJE ZA TREBINJE: Komitet Ruske Federacije Ordenom za 'Ljubav i strpljenje' odlikovao Milanu Babić | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

BRATSKO PRIZNANJE ZA TREBINJE: Komitet Ruske Federacije Ordenom za 'Ljubav i strpljenje' odlikovao Milanu Babić

Izvor: Slobodna Hercegovina | Foto: Slobodna Hercegovina | Datum:30.06.2018.

Komitet za nagrade i titule Ruske Federacije sa sedištem u Moskvi boravio je u Srbiji 28. i 29. juna 2018. godine kako bi uručio ordene i medalje istaknutim firmama i pojedincima koji su dali značajan doprinos u razvoju privredne, kulturne, prosvetne, humanitarne, sportske i druge saradnje između Rusije i Srbije i Republike Srpske. Delegaciju Komiteta predvodio je predsjednik Vladimir Ivanovič Šihaljejev.

– Cilj i suština je da se nagrade oni ljudi koji doprinose razvoju srpsko-ruskih odnosa. Sa Rusijom nije teško sarađivati i u tom dijelu Društvo srpsko-ruskog prijateljstva je posredovalo i nominovalo kandidate za ovu nagradu – istakao je predsjednik društva srpsko-ruskog prijateljstva Slobodan Nikolić.

Nagrađenima je ordenje i medalje uručio predsednik komiteta Ruske federacije Vladimir Šihaljejev.

– I Šabac u kome smo se danas okupili dao je doprinos u izgradnji dubokih bratskih odnosa sa ruskim narodom i već po drugi put u ovom gradu se dodjeljuju nagrade zaslužnim ljudima koji su uložili sebe u razvoj bratskih odnosa među ruskim i srpskim narodom – rekao je Šihaljejev.

Medalja za humanizam i milosrđe dodeljena je Episkopu šabačkom Lavrentiju koji je ovo priznanje dobio za mnoga dela na polju milosrđa i ljubavi prema bližnjima.

– Rusi su naša braća koji su nas uvijek štitili i pomagali u najtežim danima naše istorije. Bog zna šta bi sa nama bilo da oni nisu nas zaklanjali pre otomanskom imperijom i pred mnogim neprijateljima koji su nasrtali na Balkan. Mene raduje što se sjećamo tih lijepih gestova i to nas zadužuje da čitav život ne zaboravimo da su Rusi naša braća po vjeri – rekao je vladika Lavrentije.

Orden za „Ljubav i strpljenje“ uručen je profesorka srpskog jezika iz Trebinja Milani Babić, koja prevodi Književno udruženje „Susret“, a poored toga je i koordinator za školsku omladinu Međunarodnog Saveza „Nasljednici Pobjede“ za područje Balkana i predsjednik isturenog odjeljenja Udruženja dramskih pisaca Srbije za područje Trebinja i Republike Srpske u cilju jačanja kulturnih veza među srpskih zemljama.

– Hvala svima koji su mi otvorili svoja vrata za saradnju i koji su uvidjeli značaj jačeg povezivanja sa Ruskom federacijom na svim nivoima, a posebno na kulturnom i duhovnom planu! Od ljeta Gospodnjeg 1191. od kada je ruski monah svetogorskog manastira Svetog Pantelejmona došao na dvor raškog župana Stefana Nemanje i odveo naše Svetog Savu na veliki i čudesni put pa do danas prešli smo, zajedno sa ruskom braćom, kroz mnoge istorijske izazove – poručila je Milana Babić.

Veliko priznanje orden Svetog Cara Nikolaja drugog uručeno je Dejanu Đeriću preduzetniku iz Beograda. A među nagrađenima bio je i srpski slikar Miloš Šobajić. Na svečan način uručene su medalje za građansko dostojanstvo i za troje Šapčana. Nastavnici ruskog jezika Jelici Marjanović, predsednici humanitarnog udruženja „Ana“ Vesni Milekić i novinaru Draganu Filipoviću za pisanje o nemerljivom doprinosu Rusije.

Orden „Za profesionalnost, dostojanstvo i prestižnu reputaciju“ dobila je kompanija „Boksit“ Milići, a predsednik kompanije Rajko Dukić orden Cara Nikolaja II Romanova.
U Milićima postoji spomen park sa bistama: Petra Velikog, Kutuzova, Žukova, Mendeljejeva,Tolstoja, Dostojevskog, Puškina, Jesenjina, Čajkovskog, Šaljapina i Putina. Istovremeno nekoliko sezona se održava letnji Festival u čijem programu su nadmetanje slovenskih folklornih ansambala, slikarska kolonija i sportska takmičenja.

Izvor: Slobodna Hercegovina/http://slobodnahercegovina.com/bratsko-priznanje-za-trebinje-komitet-ruske-federacije-ordenom-za-ljubav-i-strpljenje-odlikovao-milanu-babic/ 


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: