Stvaralaštvo Bore Đorđevića obilježilo mnoge generacije | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Stvaralaštvo Bore Đorđevića obilježilo mnoge generacije

Izvor: srna | Datum:09.07.2018.

U okviru Sajma knjiga u Andrićgradu je održan okrugli sto “Jezik, književnost, muzika: poezija i muzika Bore Đorđevića”, posvećen ovogodišnjem dobitniku “Velike nagrade Ivo Andrić” koju dodjeljuje Andrićev institut.

Na okruglom stolu je istaknuto da je Đorđevićeva poezija obilježila mnoge generacije i da se pokazao kao izvrstan muzičar i pjesnik.

Novinar i muzički kritičar Petar Peca Popović govorio je o kreativnoj liniji koja je ostavila traga i skovala srpski jezik od Branka Radičevića, preko Bore Đorđevića i sa iskustvom Marčela.

- Govorim o ljudima koji su promijenili i govorni i pjesnički jezik u muzici. Đorđević 45 godina djeluje u jeziku i ostavio je veliki trag. On je najnagrađeniji učesnik u rokenrolu koji je pisao pjesme - istakao je Popović.

On je ocijenio da su Radičević, Đorđević i Marčelo ostavili sudbonosne tragove na ovom polju.

- Da nije bilo Radičevića, Đorđevića i Marčela ne bi bećarci i starogradske pjesme ušli u našu tradiciju. Bez Bore Đorđevića domaći rokenrol ne bi bio tako hrabar, tako lud i tako beskompromisan, a bez Marčela ne bi ušao u 21. vijek - ocijenio je Popović.

On je napomenuo da Marčelo zastupa ono što mnogi ljudi ne razumiju, zastupa govor hip-hopa, koji je u ovom momentu najuticajniji govor u muzici u svijetu.

Lingvista Miloš Kovačević govorio je na okrugom stolu o rimi kao dominanti u poeziji Đorđevića.

- Ovo je jedan od rijetkih skupova na kojem možemo govoriti o Bori Đorđeviću kao kantautoru i čovjeku koji je autor svojih pjesama na dva plana, kao muzičar izvođač i autor pjesama - rekao je Kovačević.

Kovačević kaže da se može govoriti o vrlo specifičnom skupu koji se bavi poezijom u muzici i muzikom u poeziji.

- Ono što povezuje muziku i poeziju je ritam, a osnovna jedinica ritma je rima. Rima pretpostavlja eufoniju i osnovno je sredstvo pjesničkog jezika - naglasio je Kovačević.

Prema njegovim riječima, eufonija, zvučna saglasnost obogaćuje poeziju.

- Rimovane riječi moraju na neki način da se suprotstavljaju. Uzmite jedan od stihova Bore, jedan od paradoksnih njegovih reminiscencija glasi: “Rat je nemoj ništa da brineš, sigurno ćeš da pogineš”. Zamislite brinuti i poginuti - to je međusobno povezano i to se rimuje. Zar je normalno da se neko ne brine zato što će da pogine - upitao je Kovačević.

Bora Đorđević je rekao da je bivša Jugoslavija bila plodno tlo za rokenrol i da je “dovoljan razlog za pesmu - sve i svašta”.

Ponosan sam što je moja poezija ušla u lektiru, ali i udžbenike - istakao je Đorđević.
Sajam knjiga
U Andrićgradu je 2. jula počeo treći Sajam knjiga, još jedna od velikih ideja Emira Kusturice, čiji je cilj predstavljanje produkcije izdavača iz Republike Srpske, Srbije i svijeta, kao i izdavača obrazovne, školske i stručne literature i izdanja iz oblasti religije i teologije.

Organizator trećeg Sajma knjiga je Andrićgrad u saradnji sa Andrićevim institutom i beogradskim Sajmom knjiga, uz pokroviteljstvo predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: