Otvaranje izložbe 'Paralele' u Muzeju Hercegovine | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Otvaranje izložbe 'Paralele' u Muzeju Hercegovine

Izvor: Herceg TV | Foto: Herceg TV | Datum:11.07.2018.

Otvaranje izložbe „Paralele“, koja će kao projekat Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, gostovati u Muzeju Hercegovine Trebinje biće upriličeno u Galeriji Muzeja Hercegovine Trebinje u petak, 13. jula 2018. godine.

Izložba je koncipirana kao sinteza dva različita umjetnička izraza, autora Slobodana Vidovića i Radoslava Tadića, koji paralelno djeluju na savremenoj sceni Republike Srpske. Nastala je iz potrebe da se prikaže kontinuitet individualnih slikarskih poetika na savremenoj umjetničkoj sceni Republike Srpske tokom posljednje decenije, prepoznavanjem i definisanjem njihovih ključnih pozicija u odnosu na aktuelne teorijsko kritičke postulate. Težnja ka konstituisanju osobenog, pretežno apstraktnog umjetničkog izraza čini osnovu na kojoj se mogu zasnivati analize različitih i nerijetko kontrastnih stvaralačkih pozicija ova dva autora.

Oba autora predstavljena su novim serijama radova, prvi put izloženim krajem 2017. godine u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske. Publici u Trebinju, izložba će biti dostupna od 13. jula do 26. jula 2018. godine. Kustos izložbe je Žana Vukičević, viši kustos Muzeja savremen umjetnost Republike Srpske.

Slobodan Vidović rođen je 1974. godine u Bosanskoj Gradišci. Osnovne studije na odsjeku za slikarstvo, završio je na Akademiji umjetnosti u Banja Luci, u klasi profesora Ratka Lalića. Pod mentorstvom profesora Vese Sovilja, završio je postdiplomske studije, takođe na banjalučkoj Akademiji umjetnosti. Vidovićeve serije slika, nastajale unutar zakonitosti dvodimenzionalne površine platna, svjedoče o artikulisanju njegove umjetničke zamisli: od izvorne, naglašene ekspresivnosti i gestualnosti do postepenog poništavanja kolorističkih i materijalnih faktora slike te geometrizaciji i sve izrađenijoj konceptualizaciji.

Na oko 30 samostalnih i kolektivnih izložbi, Slobodan Vidović izlagao je u brojnima galerijama u Americi, Francuskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Danas radi kao urednik likovnog programa u Banskom dvoru u Banja Luci.

Radoslav Tadić rođen je 1982. godine u Bihaću. Diplomirao je i magistrirao u klasi profesora Radoslava Kneževića na Akademiji umjetnosti u Banja Luci. Na umjetničkoj sceni Republike Srpske, svoj raznovrsni slikarski opus gradi od 2007. godine. Ovom izložbom obuhvaćeni su Tadićeva recentna djela u čijem je središtu istraživanje materijalnih svojstava i taktilnih kvaliteta boje. Radovi su nastali tokom doktorskih studija na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Kina, Kuvajt, Italija, Francuska, Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, neke su od zemalja u kojima je ovaj akademski slikar izlagao kako na samostalnim, tako i na zajedničkim izložbama.  Radoslav Tadić, kao docent, radi na Akademiji umjetnosti u Banja Luci.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: