Foča: Izložba posvećena srpskim dobrovoljcima | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Foča: Izložba posvećena srpskim dobrovoljcima

Izvor: SRNA | Foto: SRNA | Datum:03.07.2015.
U galeriji Muzeja Stare Hercegovine u Foči postavljena je izložba fotografija i skica iz Prvog svjetskog rata pod nazivom "Nemojte nas zaboraviti" Narodnog muzeja iz Šapca, koja je posvećena srpskim dobrovoljcima.

Foča: "Nemojte nas zaboraviti" - Foto: SRNA

Izložba je prošle godine, povodom 100 godina od početka Velikog rata, priređena u Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti u Beogradu, a ove godine postavljena je u gradovima u Republici Srpskoj.

Na 59 fotografija i skica prvog ratnog fotoreportera Vrhovne komande srpske vojske, rođenog Šapčanina Riste Marjanovića i ratnog slikara Prve srpske armije Vase Eškićevića, predstavljeni su besmisao rata i herojska borba srpskog naroda - od stradanja Mačve, preko Cerske i Kolubarske bitke, prelaska Albanije, do Krfa, Solunskog fronta i oslobođenja zemlje.

Autor izložbe, kustos i istoričar Narodnog muzeja u Šapcu Branislav Stanković ističe da je izložba posvećena srpskim dobrovoljcima koji su iz cijelog svijeta dolazili u Srbiju da bi pomogli matici, baš kao što je slučaj sa fotografom Marjanovićem, koji je stigao iz Pariza, i slikarom Eškićevićem, profesorom petrogradske Akademije.

- To su ljudi koji su bili uspješni u svojim karijerama, uljuljkani u blagostanju, ali su se svega toga odrekli, vjerujući da ima razloga i potrebe da se žrtvuju za otadžbinu - naveo je Stanković.

On objašnjava da je Marjanović, nakon prelaska Albanije, 1916. godine u Parizu organizovao izložbu svojih fotografija, snimljenih 1914. i 1915. godine, a zatim i u Londonu i SAD.

- Ovo je bila jedna vrsta Si-en-ena i Bi-bi-sija, propagande ratnih ciljeva srpske vlade i srpske vojske. Kada se vratio na front, zabilježio je posljednju fazu proboja Solunskog fronta i ulaska srpske vojske u Beograd i Novi Sad. Ova izložba djeluje kao slikovnica Prvog svjetskog rata - naveo je Stanković.

On je dodao da je cilj putovanja izložbe, koja je prije Foča bila u Istočnom Sarajevu, Trebinju i Višegradu, stvaranje jedinstvenog kulturnog i duhovnog prostora srpskog naroda


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: